Auberginespiesjes

Barbecuen. Ik ben er geen fan van. Al die moeite om stukken dood beest te laten verbranden, terwijl je je in afwachting van het optrekken van de rook volpropt met tienduizend calorieën aan stokbrood, kleddersausjes en depressieve ijsbergsla. In diezelfde tijd had ik al lekker gekookt, bijvoorbeeld een knapperig gebakken bio-worstje met gebakken aardappeltjes en knispersalade.

© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor acht personen:
2 aubergines
goede olijfolie
blaadjes van een paar takjes
tijm
2 tenen knoflook
200 g gerookte tofu (natuurwinkel),
in blokjes
satéstokjes
Nu heb ik wel een barbecue, hoor. Nee, niet zo'n poepdure engtrendy Weber, maar een bejaarde Barbecook die zichzelf aansteekt zonder vieze aanmaakblokjes. Overigens: de eerste vleesfolder waarin weer barbèk- door de q - staat in plaats van barbecue, wordt instant houtskool. Maar goed, soms ontkom je niet aan barbecuen. Zoals afgelopen zaterdag, toen ik acht leuke mensen te eten had die hoge verwachtingen van mijn barbecuekunsten bleken te hebben. Het merendeel was bovendien vegetariër (en van vlees en bloed dus niet vegetarisch, oooh, daar kan ik me zó aan ergeren), wat me in ieder geval genoeg inspiratie gaf om m'n Barbecook af te stoffen.

We hebben dus gebarbecued. In de tuin, onder de perenboom en het regende niet eens. Een ontdekking: vegabarbecuen is wel leuk! En lekker. Ik had fantastisch pompoenbrood, van natuurwinkel Puur. Zelf tzatziki gemaakt met munt en komkommer, zoete uienchutney met walnoten, hummus, salade van sperzieboontjes met citroen, marjolein en kruidenfeta, dip van geroosterde paprika, pesto van eigen basilicum en voor op de bbq (kijk, nu mag de q wel) verse maïskolven, vleestomaat- en courgetteplakken met knof-lookolie, aardappeltjes in de schil en krokant geroosterde little gem-kropjes met kruidenolie en schilfers oude boerenkaas. Maar hét succes van de avond waren de auberginespiesjes. Met gerookte tofu, zich verhoudend tot smakeloze natureltofu als biospek tot kiloknallerkipfilet.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken, bestrooi ze met zout, leg in een ruime lage ovenschaal en schenk er gul olijfolie gemengd met tijmblaadjes en uitgeperste knoflook overheen. Hussel. Zet de aubergineplakken 20 minuten tot een half uurtje in de oven tot ze zacht en iets bruin zijn, schep ze halverwege om. Laat afkoelen. Rol elke aubergineplak om een stukje tofu en prik ze vast aan houten saté- stokjes: 2 à 3 auberginerolletjes per prikker. Ze zijn eigenlijk al gaar, even rondom bruin en heet laten worden op de barbecue is voldoende. Lekker met tzatziki en brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden