Asperges met lamsham


Ingrediënten


Voor 3 tot 4 personen
20 groene asperges
3 dl asperge-kookvocht
2 eetl. crème fraîche
versgemalen zwarte peper, zout
4-6 eetl. fijne reepjes (gekookte) lamsham
1,5 eetl. fijne reepjes
(blad)peterselie


Twee schaafwonden, vier blaren, acht blauwe plekken, een zich ingravende duimsplinter, verbrande oren en nooit meer schoon te krijgen voeten: dat is mijn oogst van het pinksterweekend. Maar ook een uiterst tevreden gevoel, want mijn babykooltjes hebben al drie blaadjes, mijn komkommers wel vier, de eerste tomaatplantjes komen al op en de vochtige bedden met gezaaide erwtjes, tuinbonen en basilicum lachen me toe. Het leven van een moestuinbezitster gaat meer over klei dan over rozen, maar wat wórd je er gelukkig van!

Wie dat zal beamen: collega-culischrijfster Alma Huisken. Na jarenlang wonen en werken in de Randstad is Alma verhuisd naar het Groninger platteland. Daar is ze boeken over haar nieuwe `groene' leven gaan schrijven. In haar laatste, Van het land, vertelt ze uitgebreid over de ups (zoals oogstverse groente, eigenwijze kippen en dito kuikentjes) en downs (haar door een vos vermoorde ganzen). Een heerlijk boek, waarin mest een even grote rol speelt als honing, en dat korte metten maakt met het soort romantische tuinier-en-kookboeken waarin de schrijfster, in een voilejurk met opgestoken haar en onberispelijke nagels, trots een schoongeboende wortel ophoudt.

Toch is Alma's boek geen moestuin-, dieren- of kookboek, al staan er verrukkelijke en vooral verrassende recepten in (ik verheug me op de tuinbonenpaté met feta en bonenkruid). Het is ook geen roman, al blijf je erin lezen. Wat het wel is? Een persoonlijk, praktisch en inspirerend verslag van een paradijselijk plekje, waar naast groenten en bloemen, geluk wordt gezaaid. En wie dat weeïg vindt klinken, moet toch eens een moestuin beginnen. Dat kan, zegt Alma, zelfs op een balkon!

Het aspergebed in Alma's tuin inspireerde haar tot dit recept.
Kook de asperges in lichtgezouten water net gaar (ze garen nog na), snijd ze in stukjes van 2-3 cm en houd ze warm (afgedekt in een oven van 75 graden). Kook 3 dl aspergevocht snel tot de helft in. Staafmix crème fraîche, peper en zout naar smaak erdoor. Verdeel ham, peterselie en aspergestukjes over 4 kleine borden en giet er de schuimende aspergecrème over. Geef er dunne, warme toost bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden