Asperges met citroenroom en ei-mimosa

'Waarom heb jij eigenlijk geen asperges in die, euh, groentetuin van je?', vraagt mijn hoogblonde vriendin Marina, terwijl ze met getuite Dior-roze lippen een slokje Pouilly-Fumé neemt - iets anders drinkt ze niet, of het moet Cristal-champagne zijn. Ze werpt me een doordringende blik toe door haar Gucci-zonnebril, slaat haar Prada-pumps over elkaar en trekt haar Versace minirok wat lager. 'Véél lekkerder dan al die vieze kool en bonen!'

Beeld anp

Ingrediënten

Voor 2 personen als hoofdgerecht, of als voorafje voor 4
1 biologische citroen
500 gr witte asperges
250 ml slagroom
3 biologische eieren, hardgekookt
vers geraspte nootmuskaat
n Marina sinds mijn 12de en dat is ook de enige reden waarom ze hier zit zonder te worden gewurgd. Maar ze heeft een punt. Ik weet dat culicollega Alma Huisken asperges teelt in haar Groningse lusthof. Groene natuurlijk, want Alma zit diep in de zware klei en die ondergronds groeiende, witte aspergewatjes zouden bij haar nog geen centimeter overleven. Stoere groene asperges groeien bovengronds en houden, met mate, best van een hapje klei. Alma's boeken er maar eens op nageslagen. Grondmengsels maken, greppels graven, 's winters afdekken, pas na vier jaar oogsten: 'Goed idee, Marina. Als jij me nou eens komt helpen?'

U begrijpt het: met de aspergeteelt wordt het dit jaar niks. Volgend jaar ga ik ervoor, beloofd! Maar nu eerst deze witte voor Marina maken, lekker genoeg voor elke culisnob.

Leg de asperges een half uurtje in koud water. Schil ze grondig, snijd de uiteinden eraf. Rasp 2 eetlepels citroenschil af (alleen het geel). Schenk de room met een flinke snuf zout in een ruime pan, waar de asperges liggend in passen. Leg de asperges erin en breng aan de kook. Roer 1 ¿ tot 2 eetlepels citroenrasp door de room en laat de asperges ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Pas op voor overkoken!

Draai het vuur uit en laat de asperges nog circa 5 minuten afgedekt staan tot ze zacht zijn. Pel intussen de eieren en wrijf ze met een houten lepel door een metalen zeef. (U kunt ze ook prakken, alleen is het effect dan veel minder mooi). Breng deze 'mimosa' op smaak met zout en nootmuskaat.

Verdeel de asperges over de borden. Breng de citroenroomsaus op smaak met zout en peper en schenk over de asperges. Bestrooi met de mimosa, serveer de overgebleven saus en het ei apart erbij. Eet met nieuwe aardappels, die de saus lekker kunnen opnemen.

Asperges met citroenroom en ei-mimosa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden