Asieladvocaten spuien op uitnodiging kritiek

DEN HAAG ‘Dit is uniek’, sprak de dagvoorzitter, nog voor de bijeenkomst woensdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken goed en wel was begonnen....

Michiel Kruijt

Om een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen, raadpleegt het ministerie een veelheid aan bronnen. Ook wordt ter plekke onderzoek gedaan. Desondanks zijn de ambtsberichten al jaren een steen des aanstoots voor de asieladvocaten, omdat de kwaliteit volgens hen onder de maat is.

Dat kan voor hun cliënten letterlijk levensbedreigend zijn. Als niet wordt erkend dat de situatie in een land gevaarlijk is of actuele schendingen van mensenrechten niet zijn verwerkt, is de kans reëel dat asielzoekers worden teruggestuurd. Bijkomend probleem voor de advocatuur is dat de rapportages van Buitenlandse Zaken als een ‘deskundigenadvies’ zijn aangemerkt door de Raad van State, de hoogste vreemdelingenrechter in ons land. Dit betekent dat de rechter er in beginsel van mag uitgaan dat zij kloppen. Buitenlandse Zaken is daardoor de hofleverancier geworden van veel relevante informatie – ook die van Amnesty International of Vluchtelingenwerk is meegenomen in ambtsberichten, zegt BuZa. Advocaten stellen dat het bijkans ondoenlijk is om te ageren tegen een incorrect of onvolledig ambtsbericht.

Enkele tientallen asieladvocaten hadden gistermiddag hun praktijk in de steek gelaten om flink kritiek te spuien op Buitenlandse Zaken. Maar er was ook lof voor de open wijze waarop ‘Buza’ nu de discussie aangaat.

Die openheid wordt ook door iets anders veroorzaakt: het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland al een paar keer op de vingers getikt in asielzaken. Het hof kende in een recente zaak meer gewicht toe aan berichten van vluchtelingenorganisaties over de onveilige toestand in Somalië dan aan het ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over dat land. Alle inspanningen van het ministerie – een ambtsbericht kost vier maanden werk – waren hier voor niets geweest.

Michiel Kruijt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden