Asfalt in plaats van ontwikkelingshulp: Australië vaart nieuwe koers

De nieuwe Australische regering zal een rem zetten op ontwikkelingshulp. Het geld dat daarvoor is uitgetrokken, wordt bestemd voor versterking van het wegennet. Dat is de afgelopen dagen gebleken uit verschillende vraaggesprekken met Tony Abbott, de aanstaande Australische premier.

Henrico Prins
Tony Abbott zondagochtend, daags na zijn verkiezingsoverwinning, bij het verlaten van zijn woning in Sydney. Beeld reuters
Tony Abbott zondagochtend, daags na zijn verkiezingsoverwinning, bij het verlaten van zijn woning in Sydney.Beeld reuters

De liberaal Abbott won de verkiezingen zaterdag overtuigend door met zijn coalitie van rechtse partijen in het Huis van Afgevaardigden 88 van de 150 zetels in de wacht te slepen. Labor, dat de afgelopen zes jaar aan de macht was, lijkt vooralsnog niet verder te komen dan 57 zetels.

Doelstelling
In mei had de linkse regering al laten weten dat de doelstelling om de ontwikkelingshulp op te schroeven tot 0,5 procent van het bnp zou worden uitgesteld tot op zijn vroegst 2017. De afgelopen week meldde Abbotts coalitie van rechtse partijen in een verklaring de doelstelling weliswaar te delen, maar er 'gegeven de toestand van de federale begroting' geen datum aan te willen verbinden.

De bezuiniging moet de komende vier jaar 4,5 miljard Australische dollar (3,1 miljard euro) opleveren. Het geld zal worden gestoken in de ontwikkeling van het wegennet in Sydney, Melbourne en Brisbane, de drie grootste steden in Australië. De redenering erachter is dat het versterken van de economie 'het beste is wat we voor ons land kunnen doen, en uiteindelijk ook voor de wereldbevolking', aldus de 55-jarige Abbott de afgelopen week tegen verschillende verslaggevers.

Tony Abbott (rechts) overlegt zondag met kabinetschef Ian Watt over de aanstaande machtsoverdracht. Beeld ap
Tony Abbott (rechts) overlegt zondag met kabinetschef Ian Watt over de aanstaande machtsoverdracht.Beeld ap

Kortzichtig
Hulporganisaties noemen het plan kortzichtig en in tegenspraak met het Australische imago waarin globale samenwerking een grote rol speelt. Leider van de Groenen Christine Milne merkte op dat het 'veel zegt over de man Tony Abbott en zijn principes, dat hij bereid is de armen in binnen- en buitenland aan te vallen en het aanzien van ons land in gevaar te brengen zolang hij het voor het zeggen heeft'.

Snoeien op ontwikkelingshulp zal vooral ten koste gaan van een aantal eilandstaten in de Stille Oceaan. Dat was althans de vrees die vrijdag klonk op het Pacific Islands Forum, het samenwerkingsverband tussen 16 landen uit de regio dat de afgelopen dagen op de Marshall Islands vergaderde.

Broeikasgassen
Ontwikkelingshulp is niet het enige erfstuk van de scheidende linkse regering waarmee Abbott wil afrekenen. In de aanloop naar de verkiezingen was ook al gebleken dat de nieuwe coalitie een deel van de uiterst omstreden maatregelen zal terugdraaien die Labor de afgelopen jaren heeft genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Abbott gaf bovendien te kennen dat hij spoedig een bezoek zal afleggen aan Indonesië om te praten over een beperking van het aantal asielzoekers dat Australië probeert te bereiken vanaf de Indonesische kust. Bij de riskante overtocht zijn de afgelopen jaren honderden, en mogelijk zelfs duizenden vluchtelingen om het leven gekomen.

Curieus moment tijdens de bijeenkomst waarbij Tony Abbott de overwinning claimt: een indringer die met Abbott en diens gezin het podium beklom, wordt afgevoerd door veiligheidsagenten. Beeld afp
Curieus moment tijdens de bijeenkomst waarbij Tony Abbott de overwinning claimt: een indringer die met Abbott en diens gezin het podium beklom, wordt afgevoerd door veiligheidsagenten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden