Arriva beboet voor inzet van onveilige bussen

DEN BOSCH Busbedrijf Arriva heeft maandag een boete van 6.000 euro gekregen omdat het twee jaar geleden in Den Bosch met onveilige bussen heeft rondgereden....

Peter de Graaf

‘Wat gebeurd is, kan niet door de beugel’, oordeelde de rechter. Volgens hem hadden de verouderde gammele bussen nooit de weg op gemogen.

Arriva had na een rommelige aanbestedingsprocedure eind 2006 de concessie voor het busvervoer in Noordoost-Brabant gekregen. Omdat het bedrijf binnen zes tot acht weken aan de slag moest, werden snel tientallen oude bussen aangeschaft. Die moesten het gat vullen in afwachting van nieuwe bussen. Volgens justitie ging de helft van de oude bussen zonder technische controle de weg op.

Dat leidde tot hachelijke situaties. Na aanhoudende klachten door chauffeurs, vakbonden en passagiers gaf toenmalig verkeersminister Peijs haar inspectiedienst in februari 2007 opdracht om de Brabantse bussen te controleren. Volgens justitie liepen de inspecteurs ‘hoofdschuddend’ rond op het keuringsstation: ‘Zo gortig hadden ze het nog nooit gezien.’

Van de 22 gecontroleerde bussen werden er 21 afgekeurd. Er werden 58 gebreken geconstateerd. De officier van justitie somde maandag voor de rechtbank een hele waslijst op. Van zeventien bussen was het remsysteem ondeugdelijk. Problemen waren er onder meer met het stuur, de wielophanging, de deuren en de beveiliging bij beknelling.

Volgens de inspecteurs is het een wonder dat de bussen geen ongelukken met doden of gewonden hebben veroorzaakt. ‘Den Bosch is aan een ramp ontsnapt’, aldus de officier van justitie. Zij gaf enkele schokkende ervaringen van buschauffeurs. De een trapte bij nadering van een kruising door de rem heen, waardoor de bus zonder vaart te minderen de kruising over daverde. Een ander maakte mee dat de deur tijdens het rijden opeens openging, waardoor de bus automatisch een noodstop maakte. Weer een ander kreeg te maken met het blokkeren van de achterremmen.

Justitie vond de gebreken zo schokkend dat het geen schikking wilde treffen met het busbedrijf. Arriva heeft schuld bekend.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden