Het eeuwige levenArnol Kox (1952-2020)

Arnol Kox (1952-2020): ‘schreeuwjezus’ die zijn eigen gang bleef gaan

Hij was een religieuze enfant terrible die in Eindhoven een leegte achterlaat na veertig jaar deel te hebben uitgemaakt van de couleur locale.

Arnol Kox (1952-2020) Beeld
Arnol Kox (1952-2020)

Er waren veel Eindhovenaren die de straatprediker met zijn enorme postuur, grote baard en witte gewaad wel konden waarderen als onderdeel van de couleur locale.

Er waren ook mensen, vooral ondernemers in de binnenstad, die de buik vol hadden van de luidkeels geroepen slogans ‘Bekeer u tot God, hij zal u redden’ van Arnol Kox. De ‘schreeuwjezus’ noemde ze hem. En er was een handvol die hem als een heilige beschouwde, nadat hij in 1996 een ‘wonder’ had verricht. Een rolstoelpatiënte vroeg hem vlakbij De Bijenkorf of ‘hij voor haar wilde bidden, zodat ze weer kon lopen’. Hoe dan ook, even later liep ze weer.

Het haalde de nationale media en journalist Willibrord Frequin slaagde er ondanks uitgebreid onderzoek bij de huisarts van de patiënte niet in het raadsel op te lossen: ‘Ik kan niet anders concluderen dan dat het heel bijzonder was.’ ‘De genezen vrouw leeft nog steeds en gelooft nog altijd in het wonder’, zegt Gerrie Diederen, sinds 2000 Arnols echtgenote.

Voor de meesten was hij gewoon Nol of ‘de straatprediker’. En het is bijna onwezenlijk dat hij sinds 15 juli niet meer te vinden is in het stadscentrum van Eindhoven, waar hij bijna 40 jaar een vaste verschijning was met zijn slogans, pamfletten en leuzen als ‘Deze wereld is een mannenwereld, maar de volgende wereld wordt een vrouwenwereld’ en ‘Er komt een nieuwe natuur, deze natuur is ziek en oud’.

Kox werd geboren in een onderwijzersgezin van zes kinderen in Bergeijk. Hij was de enige jongen tussen vijf meiden. Als hij op zijn 16de op de mts zit, krijgt hij een zwaar ongeval met de bromfiets, waardoor hij negen maanden in een ziekenhuis moet verblijven.

Hersenletsel leidt er onder meer toe dat hij rechtszijdig verlamd raakt, waardoor hij nooit meer echt werk kan oppakken. Hierdoor gaat hij op zoek naar de zin van het leven. Hij besluit het geloof te zullen uitdragen. Aanvankelijk combineert hij dat nog met baantjes bij de sociale werkvoorziening, maar als hij helemaal wordt afgekeurd reist hij dagelijks naar het centrum van Eindhoven waar hij zijn missionariswerk oppakt.

Studenten van de TU in de stad krijgen pamfletten uitgereikt met zijn teksten. In het winkelcentrum van de stad roept hij mensen op zich te bekeren en God te zoeken. Hoewel hij telkens nieuwe slogans heeft, ergeren zich nogal wat mensen aan hem. Zij halen de politie erbij. Die beperkt zijn verblijf op sommige plekken tot 20 minuten per dag. Soms mag hij zich helemaal niet meer in bepaalde gebieden ophouden. Hij wordt ook diverse keren veroordeeld vanwege ordeverstoring en overtreding van de Algemene Plaatselijke Politieverordening.

Verder wordt het voeren van de duiven door de religieuze enfant terrible een ergernis. Gerrie Diederen zegt dat hij zich er weinig van aantrok. ‘Hij was overtuigd van zijn gelijk en wilde er gewoon mee doorgaan.’ In 1998 maakt cabaretier Theo Maassen een item over hem in zijn programma Ruwe Pit, waarin hij zegt jaloers te zijn op de religieuze zekerheden van Kox.

Al in 2011 belandt hij in een rolstoel, nadat een been moet worden geamputeerd vanwege een woekerende bacterie. Hij krijgt een scootmobiel, maar die wordt hem weer afgenomen vanwege gevaarlijk rijgedrag.

In 2013 moet hij worden gereanimeerd na hartfalen. Vorig jaar werd een bypassoperatie uitgevoerd en een myelodyplatisch syndroom vastgesteld. Het is een voorstadium van leukemie. Diederen: ‘Er werd toen gezegd dat hij nog enkele maanden, hoogstens een jaar, te leven had. Het werd bijna een jaar. Op 5 juli maakt Kox zijn laatste rondgang door de binnenstad.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel werd Arnol Kox per abuis Arnol Knox genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden