'Armoede alleen via vrouw te bestrijden'

Bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van vrouwen te verbeteren. 'Gender-apartheid' ondermijnt de pogingen van de Verenigde Naties de armoede in de wereld in 2015 te hebben gehalveerd....

'De wereldleiders kunnen pas een eind maken aan de armoede als ze eeneind maken aan de discriminatie van vrouwen', zei Unfpa-directeur ThorayaObaid bij de presentatie van het rapport in Londen. 'Armoede kan geengeschiedenis worden zonder dat we een eind maken aan het geweld tegenvrouwen en meisjes.'

Unfpa stelt dat het stoppen van 'gender-apartheid' niet alleen eenkwestie is van mensenrechten, maar ook van verstandig economisch en sociaalbeleid. De meeste van de VN-millenniumdoelen hangen samen met demaatschappelijke status van vrouwen. Verbetering van hun positie leidt toteconomische groei, stelt het rapport.

Beter onderwijs voor meisjes vergroot hun gezondheid en economischeprestaties, maar te zijner tijd ook die van hun man en kinderen. Onderzoekin Kenia wees uit dat in gebieden waar vrouwen evenveel onderwijs genietenals mannen, de landbouwopbrengsten 22 procent zijn gestegen.

Een krachtiger positie van de vrouw in economie, politiek en onderwijslevert 'snelle winst' , volgens Unfpa: economische groei, kleineregezinnen, gezondere en slimmere kinderen, minder aids, minder 'kwalijketraditionele praktijken', een verzamelterm voor zaken als eerwraak,genitale verminking en het doden van pasgeborenen. 'Uit onderzoek blijktdat vrouwen die de hand op de gezinsknip hebben, meer investeren in debehoeften van het gezin.'

Ongelijkheid bepaalt het leven van honderden miljoenen vrouwen, blijktuit het rapport. 'De kosten van gender-discriminatie zijn het hoogst voorarme landen, en binnen landen voor de armen', staat in het rapport. Deongelijkheid dringt door op allerlei gebieden. Van de welgestelde vrouwenin Guatemala bijvoorbeeld gebruikt 60 procent voorbehoedsmiddelen, van dearmsten slechts 5 procent.

Unfpa benadrukt het belang van 'reproductieve gezondheid': alles watsamenhangt met het krijgen van kinderen. Goede voorlichting,beschikbaarheid van zorg en voorbehoedsmiddelen en keuzevrijheid voor devrouw verminderen de sterfte onder jonge moeders en zuigelingen. Een goedereproductieve gezondheid leidt ook tot kleinere gezinnen. In het algemeengeldt, aldus Unfpa: hoe kleiner het gezin, hoe sterker de maatschappelijkeen economische positie van de vrouw.

In Afrika en delen van Azië is de reproductieve gezondheid van vrouwennog altijd zeer slecht, meldt het rapport. Problemen op dit gebiedveroorzaken wereldwijd de meeste sterfte onder vrouwen. Veel daarvan isvrij eenvoudig te vermijden. Van alle sterfgevallen in het kraambed heeft99 procent plaats in ontwikkelingslanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden