Appelsoep


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 kleine ui, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel (milde)
kerriepoeder
een paar takjes verse tijm
3 pastinaken, geschild en in stukken
1 grote zure (moes)appel, geschild, zonder klokhuis, in stukken
1,5 dl kippen- of groentenbouillon van een blokje
1 eetlepel ongezouten boter
2 dl crème fraîche
zout en peper uit de molen
event. (zelfgemaakte) croutons


Een toepasselijk boekje valt in de brievenbus, na alle recepten over appels en peren die de Volkskok in de achterliggende periode heeft gemaakt: Koken met appels en peren (Laura Washburn; Tirion, 12,95 euro). Voor wie er dus echt niet genoeg van kan krijgen: peer-chocolademuffins, kruidige appelmuffins, Engels appeltaartje, perenamandelcake, en nog veel meer.

En een gerecht dat voor doorgewinterde appel- en perenverorberaars erg tot de verbeelding spreekt: soep waarin appel een verbinding aangaat met een van de vergeten groenten: pastinaak.

Een heerlijk zoetig gerecht als ware het appelgebak, maar tegelijkertijd ook hartig genoeg om de eten-we-wéér-appeltaart-verwende-puber weer eens achter een kom soep te krijgen. Heerlijk als lunch op een regenachtige herfstdag: Appelsoep met pastinaak en tijm, voor vier personen. En geef er grote eters beboterd brood bij.

Doe de ui, olijfolie, kerriepoeder en een flinke snuf zeezout in een grote pan. Fruit de uien op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de tijm, pastinaak en appel toe. Goed roeren.
Verhit het geheel ongeveer vijf minuten en voeg indien nodig wat extra olie toe. Blijven roeren zodat de boel niet aanbrandt.
Voeg de bouillon toe.
Laat de soep onafgedekt vijftien tot twintig minuten pruttelen, tot de pastinaken en de appel zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en zet er even de staafmixer in, zodat een gladde soep ontstaat.
Proef de soep en breng op smaak met peper en zout.
Roer de boter en iets meer dan de helft van de crème fraîche door de soep.
Schep de soep in grote kommen. Serveer met een lepel crème fraîche en eventueel wat (zelfgemaakte) croutons.

Overigens is het boekje slordig geredigeerd en zou het beginnende kokers nog op het verkeerde been kunnen zetten. Het recept rept van pureren met de staafmixer waarna de soep in porties in de keukenmachine moet worden geschept. Wellicht ten overvloede voor wie nog een keuken zonder hulpmiddelen heeft: of je zet de staafmixer in de soep, of je laat de keukenmachine (de blender) in porties het pureerwerk doen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden