ANWB verkoopt eigen reisdochter 'Vrij Uit'

De ANWB doet zijn touroperator Vrij Uit (autovakanties) volledig over aan de Duitse reiscombinatie NUR Touristic/Neckermann. Beide organisaties hebben daarover een principe-overeenkomst getekend....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De ANWB denkt dat Vrij Uit onder de hoede van de Duitsers beter kan inspelen op ontwikkelingen in de Europese reismarkt. De toeristenbond vindt dat Vrij Uit daarom minder goed past binnen de activiteiten van de organisatie. De ANWB wil zichzelf vooral richten op het Nederlandse publiek en de Nederlandse markt.

Het hoofdkantoor van Vrij Uit zit in Hoofddorp. Bij de touroperator werken ongeveer 230 mensen. De ANWB zegt dat zij niet voor hun baan hoeven te vrezen.

NUR Touristic Benelux heeft met haar dochter All Seasons in België eenzelfde marktpositie op het gebied van autovakanties als Vrij Uit hier. In Nederland is NUR actief met de bedrijven Neckermann Reizen en Holiday Land.

Vrij Uit is een van de grotere reisorganisatoren in Nederland en marktleider op het vlak van georganiseerde autovakanties met een aandeel van 50 procent en één miljoen passagiers per jaar. De omzet van Vrij Uit is dit jaar ruim 250 miljoen gulden.

Vrij Uit blijft als zelfstandige onderneming en onder eigen naam in Nederland opereren onder leiding van dezelfde directeur. De ANWB-reisbureaus blijven de autovakanties van Vrij Uit verkopen. De samenwerking met NUR Touristic legt volgens het bedrijf een solide basis voor uitbreiding in andere Europese landen.

'We hebben in Nederland wat autovakanties betreft een marktaandeel van 50 procent. Het is moeilijk dat nog uit te breiden. Dat lukt alleen als we bijvoorbeeld in Duitsland onze producten kunnen verkopen. Als onderdeel van het internationale concern Neckermann lukt dat beter', zegt directeur A. van de Geest-Vogelaar van Vrij Uit.

Over de toekomst van de autovakanties is zij optimistisch. 'De groei past in de individualisering van de samenleving. Autovakanties zijn bij uitstek geschikt om te voldoen aan persoonlijke wensen. Het grote voordeel is dat mensen zelf hun reizen kunnen samenstellen', zegt de vrouw die aan de wieg stond van Vrij Uit en daarover de leiding zal blijven voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden