Antwerpen en Den Haag willen herstel "Amsterdammer"

In het station Antwerpen-Centraal heeft het Antwerpse stadsbestuur een delegatie uit het Nederlandse Den Haag, die de Scheldestad aandoet voor een werkbezoek, ontvangen. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever als zijn Haagse tegenhanger Jozias van Aartsen maakten van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een permanente klassieke treinverbinding tussen beide steden, los van de afwikkeling van het Fyradossier.

Toon Mast

"De cijfers zijn veelzeggend: één vierde van de hotelovernachtingen in Antwerpen wordt geboekt door Nederlanders, die vaak erg spontaan beslissen om naar hier af te zakken", zegt De Wever. "Veertig procent nam daarbij in het verleden de klassieke trein, zonder vooraf te reserveren dus." De Wever meent dan ook dat het herstellen van de vroegere IC-treinverbinding, de zogenaamde "Amsterdammer" die afgeschaft werd bij het invoeren van de gecontesteerde Fyraverbinding, van groot belang is.

Ook van Aartsen is die mening toegedaan. "Voor Den Haag is er het bijkomende probleem dat er met de komst van de Fyra sowieso geen rechtstreekse verbinding meer was met Antwerpen en Brussel", zegt hij. "Er is voor ons een permanente, betaalbare oplossing zonder reserveren of overstappen nodig. Zowel om economische als om culturele redenen, want wij voelen ons erg verbonden met onze zuiderburen."

Aan Nederlandse zijde is er alvast een marktonderzoek aan de gang om de haalbaarheid van een treinverbinding door een of meer commerciële partners te onderzoeken. "Ook de luchthaven van Brussel wil eventueel mee in dat verhaal stappen", zegt van Aartsen nog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden