HET EEUWIGE LEVENAnton Sanders (1967-2021)

Anton Sanders (1967-2021) stuwde Bruynzeel Keukens weer op in de vaart der volkeren

Door een aneurysma kon topman Anton Sanders zijn verhaal niet afmaken.

Peter de Waard
Anton Sanders. Beeld
Anton Sanders.

Al veertien jaar was hij de topman van Bruynzeel Keukens, een bedrijf met achthonderd werknemers in Bergen op Zoom. In die tijd kon de positie van Bruynzeel op de zeer concurrerende keukenmarkt worden versterkt door een fusie met Keller in Roosendaal. De naam werd veranderd in DKG (De Keuken Groep). In november zei Sanders in een interview met BN De Stem: ‘Het gaat ons voor de wind. We zijn gestopt met de kortingacties en dat heeft goed uitgepakt.’

Anton Sanders had graag nog enige tijd leiding gegeven aan het bedrijf, hoewel hij en petit comité weleens filosofeerde over een volgende stap. Op 9 januari werd hij echter getroffen door een aneurysma dat meteen fataal was. ‘Gewoon in de voortuin. Zover we hebben kunnen nagaan, heeft hij er zelf weinig van gemerkt’, zegt zijn echtgenote Hester Sanders-Debets. ‘Totaal onverwacht’, roept zijn collega Toine van Rooij. ‘Hij was een heel gezonde kerel die drie keer per week hardliep.’

Sanders kwam samen met Van Rooij in 2006 van Beter Bed naar Bruynzeel Keukens. Sanders werd de algemeen directeur (ceo) en Van Rooij de operationeel directeur (coo). Ze konden goed met elkaar opschieten. ‘Sanders was een ingetogen en bescheiden man die zijn deur altijd had openstaan’, aldus Van Rooij. Voor het bedrijf was zijn dood ook een enorme klap, die veel personeelsleden nog altijd niet hebben verwerkt. Voor zijn familie waren de gevolgen nog ingrijpender. ‘Afscheid nemen doet het meeste pijn als het verhaal nog niet af is’, schreef zijn echtgenote boven de overlijdensannonce.

Een echte Brabander

Sanders was een echte Brabander. Hij werd geboren in een gezin van drie kinderen in Veghel, groeide op in Gemert en ging later wonen in Helmond. Na de heao voltooide hij bij de Nivra een studie registeraccountant. Zijn eerste baan was bij Ernst & Young, maar al snel stapte hij over naar de bekende beddenverkoper Beter Bed waar hij als jonge dertiger al algemeen directeur werd. Toen hij zijn partner ontmoette, streken ze neer in Eindhoven.

Bruynzeel Keukens was een uitdaging. Het bedrijf was ooit de keukenpoot van het voormalige Bruynzeel-concern in Zaandam dat in de jaren tachtig met donderend geraas instortte. Een deel van de bedrijven uit de failliete boedel bleek levensvatbaar.

Naast de deuren-, parketvloeren- en potloodbedrijven van Bruynzeel ging ook de keukenpoot verder. Behalve een grote fabriek in Bergen op Zoom heeft Bruynzeel nog winkels op vele meubelboulevards.

‘Woningbouwcorporaties behoren tot onze belangrijkste klanten’, zegt Van Rooij. Keller heeft geen eigen winkels, maar verkoopt zijn keukens via de speciaalzaken, zoals die van Tieleman en Keukencentrum Berkers. Onder leiding van Sanders maakte DKG een belangrijke digitale slag, waarbij klanten thuis zelf hun ontwerp voor een keuken konden maken.

Ook stak hij zijn nek uit voor de hele branche: de laatste jaren als voorzitter van de branchevereniging INretail. Directeur Jan Meerman schreef in een in memoriam: ‘Hij had er zichtbaar plezier in. Ook merkte je aan hem wat hem minder zinde. Hij ging dan achterover leunen.

Buiten zijn werk was Sanders sociaal actief met een kaart- en kookclubje en een vaste seizoenkaart bij PSV. ‘Hij ging ook graag naar concerten. The Smiths en vooral U2 waren zijn favoriete bands, maar toen hij vorig jaar met mij in Salzburg was genoot hij toch ook van The Sound of Music Tour’, vertelt Hester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden