Antibioticaresistente bacteriën op helft van vis en garnalen

Kweekvis en kweekgarnalen uit Zuidoost-Azië zijn vaak besmet met antibioticaresistente bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier naar visproducten uit de schappen van supermarkten en horecagroothandels. Meer dan de helft van de onderzochte vis bleek besmet met multiresistente bacteriën.

Mac van Dinther
Werknemers pellen garnalen in een fabriek in China. Beeld reuters
Werknemers pellen garnalen in een fabriek in China.Beeld reuters

Op Black Tiger kweekgarnalen uit Vietnam werd de gevaarlijke ESBL-bacterie gevonden. Volgens Wakker Dier is dat voor het eerst in Nederland. ESBL is een belangrijke verwekker van ziekenhuisinfecties.

Wakker Dier kocht voor het onderzoek 43 verse visproducten - tilapia, panga en garnalen - bij landelijke supermarkten als Jumbo, Albert Heijn, Plus en Coop en bij horecagroothandels Hanos, Macro en Sligro. Op 24 van de onderzochte producten werden multiresistente bacteriën gevonden, op 19 producten zelfs meerdere.

Het onderzoek van Wakker Dier is niet representatief voor alle kweekvis in de winkels, waarschuwt campagneleider Sjoerd van de Wouw. 'Wij hebben producten uitgekozen waarvan we de meeste problemen verwachtten. Maar je kunt wel stellen dat er iets aan de hand is met kweekvis uit Zuidoost-Azië.'

Naar aanleiding van het onderzoek pleit Wakker Dier ervoor om kweekvis uit Zuidoost-Azië voortaan standaard op antibiotica resistente bacteriën te controleren. Dat gebeurt nu alleen met vlees. Van de Wouw vindt ook dat supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 'Zij moeten kunnen garanderen dat wat in het schap ligt veilig is.'

In 2009 pleitte de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit er al voor om ook kweekvis op resistente bacteriën te gaan controleren. Daar is destijds geen gevolg aan gegeven.

Goed bakken

Volgens de NVWA zijn de problemen met kweekvis vergelijkbaar met die van vlees uit de intensieve veehouderij zoals kip. Daar is antibiotica al langer een bron van zorg. Volgens een woordvoerster van de NVWA bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid als consumenten vlees en vis goed bakken. Door verhitting worden de bacteriën gedood.

Ziekmakende bacteriën met resistentie zijn een groot probleem, omdat ze immuun zijn voor behandeling met bekende antibiotica. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven jaarlijks in Europa 25 duizend mensen door infecties met multiresistente bacteriën. Die bacteriën ontstaan onder andere door veelvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij.

De consumptie van kweekvis is sterk in opkomst en beslaat nu al bijna de helft van de totale visconsumptie. De kweek gebeurt met name in landen in Zuidoost-Azië en China. Daarbij wordt veelvuldig antibiotica gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden