Update

Amsterdam betaalt niet meer voor hotelkosten agressievelingen

Amsterdam wil niet langer opdraaien voor de hotelkosten van personen die na huiselijk geweld uit huis zijn geplaatst.

Volgens de wet wordt bij een tijdelijk huisverbod de persoon van wie de dreiging van geweld uitgaat op last van de burgemeester voor 10 dagen uit huis gezet. © Redactie

Volgens de wet wordt bij een tijdelijk huisverbod de persoon van wie de dreiging van geweld uitgaat op last van de burgemeester voor 10 dagen uit huis gezet. De gemeente betaalt dan de kosten voor overnachting. In Rotterdam worden alleen bij hoge uitzondering de kosten voor een goedkoop hotel betaald. 'Degene die uit huis wordt geplaatst, is zelf verantwoordelijk om onderdak te zoeken', meldt een woordvoerder uit de Maasstad.

Rotterdam betaalde in 2010 ronde de 400 euro aan hotelkosten in verband met uithuisplaatsingen. Amsterdam gaf in datzelfde jaar 66.000 euro uit aan hotelkosten. Sinds begin dit jaar betaalt de gemeente nog maximaal 3 nachten. Volgend jaar komt deze regeling helemaal te vervallen.

Het gaat bij huiselijk geweld meestal om mensen die samen kinderen hebben, of om kinderen die hun ouders bedreigen, aldus de gemeente. De Wet tijdelijk huisverbod is gekoppeld aan een regeling waarbij zowel de dader als het slachtoffer hulp krijgt. De reden daarvoor is dat de betrokkenen veelal ook de rest van hun leven contact zullen hebben. Daarom is een structurele oplossing voor alle betrokkenen van belang, aldus de woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden