Amersfoorts ziekenhuis vindt klachten ongegrond

Er is geen bewijs dat op de afdeling gynaecologie van het Eemland ziekenhuis doden zijn gevallen door medische fouten. Dit stelt de directie van het Amersfoortse ziekenhuis in een reactie op een uitzending van het programma Zembla....

Van onze verslaggever

AMERSFOORT

Volgens het patiëntenplatform Utrecht zijn er de afgelopen vijf jaar mogelijk tien incidenten - zeven baby's en drie vrouwen - met dodelijke afloop geweest, waarbij op de afdeling fouten zijn gemaakt. Vorig jaar werden verbeteringen doorgevoerd en vertrokken drie van de vijf artsen van de afdeling. Maar volgens directeur H. Blaauwbroek zouden de problemen nog niet zijn opgelost, omdat er vorig najaar weer een baby in de laatste fase van de bevalling overleed. Hij heeft daarom opgeroepen tot een boycot.

De directie van het ziekenhuis zegt geschokt te zijn door de opstelling van Blaauwbroek, die medio vorig jaar nog zijn vertrouwen in de verbeteringen uitsprak. Ze heeft hem aansprakelijk gesteld voor eventuele schade als gevolg van de beschuldigingen. Tot dusverre zouden cliënten overigens geen afspraken hebben afgezegd.

Directeur patiëntenzorg Sikkens van Eemland zei vrijdag op een persconferentie in Amersfoort dat de afdeling verloskunde een moeilijke periode heeft doorgemaakt bij de fusie in 1994. Hierdoor moesten twee maatschappen van gynaecologen met ieder een eigen werkwijze gaan samenwerken.

De 'communicatieproblemen' zijn vorig jaar aangepakt en opgelost, aldus Sikkens. Hij ontkende dat het vertrek van drie gynaecologen daar iets mee te maken had. 'Dat was normaal natuurlijk verloop. Ze functioneerden goed', aldus Sikkens.

Hij erkende wel dat het natuurlijk verloop in de bewuste periode ongewoon hoog was. De directie vindt dat zij vanaf het begin voldoende greep had op de kwestie.

Ziekenhuis Eemland zegt de tien dodelijke incidenten niet te kunnen plaatsen. Volgens de directie wijken de cijfers over sterfgevallen en complicaties op de afdeling gynaecologie en verloskunde niet af van landelijke gemiddelden. 'Je hebt als ziekenhuis helaas altijd wel een aantal dodelijke gevallen, maar er is geen relatie met verwijtbaar medisch handelen'.

In 1995 zijn drie klachten over gynaecologie door de klachtencommissie van Eemland gegrond verklaard, aldus dr. C. Vermeulen, gynaecoloog en woorvoerster van de maatschap. Het betrof hier onder meer een keizersnede die in het voorgesprek met de patiënte door de ene arts was afgesproken. Bij de bevalling zag een andere arts er weer vanaf.

'Dat hoort niet zo te gaan', aldus Vermeulen. Het kind kwam gezond ter wereld.

Het ziekenhuis stelt dat de afgelopen vijf jaar slechts één zaak over de afdeling gynaecologie van het Ziekenhuis Eemland is aangekaart bij het Medisch Tuchtcollege. De klacht is ongegrond verklaard, maar het college stelde er wel bij dat de artsen tekort zijn geschoten in de persoonlijke aandacht voor de patiënt.

Volgens directeur Blaauwboer van het patiëntenplatorm Utrecht zijn de andere negen dodelijke incidenten inderdaad niet voor het tuchtcollege gebracht. Dat wilden de betrokkenen zelf. Een deel van deze zaken ligt bij lestelschade-advocaten, die met schadeclaims bezig zijn. 'In de andere gevallen hebben de cliënten gezegd dat ze de ellende het liefst zo snel mogelijk wilden vergeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden