Update

Ambtenaar mag sluiten homohuwelijk weigeren

Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk, moeten dat nog steeds kunnen weigeren. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.

Marja van Bijsterveldt.

Deze uitzondering is tien jaar geleden bij de komst van het homohuwelijk ingesteld. Volgens de minister is het aan de gemeente om het probleem op te lossen. Een collega bijvoorbeeld zou twee mensen van hetzelfde geslacht wel in de echt kunnen verbinden. Ook toekomstige ambtenaren van de burgerlijke stand moeten van dit recht gebruik kunnen maken, aldus de bewindsvrouw.

COC en wethouder verbijsterd

Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over het standpunt van de minister. 'Dit geeft aan dat de één toch nog iets gelijker is dan de ander', aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Ook wethouder in Amsterdam Andrée van Es (Burgerschap en Diversiteit) is het niet eens met de minister. 'Tien jaar na dato is het zich beroepen op gewetensbezwaren door ambtenaren tegen het sluiten van huwelijken van mensen van het gelijke geslacht, absoluut een gepasseerd station. Ik beschouw dit als discriminatie. Voor de overheid kan en mag er geen verschil zijn tussen huwelijken.'

Van Bijsterveldt stelde wel dat elke homo in elke gemeente moet kunnen trouwen. Als gemeenten daar moeilijk over doen, hebben ze wat de CDA-minister betreft een groot probleem.

Bloeddonatie
Tijdens het debat sprak de minister ook over bloeddonatie door homoseksuele mannen in Nederland. Op dit moment mogen zij geen bloed doneren, omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen.

Van Bijsterveldt heeft geen direct bezwaar tegen bloeddonaties door mannelijke homoseksuelen, tenzij die gevaar voor de gezondheid opleveren. Zij zal het advies van de Raad van Europa, later dit jaar, afwachten en met Sanquin Bloedvoorziening in gesprek gaan. In Italië en Spanje mogen homoseksuele mannen al wel bloed doneren, mits zij geen risicovolle contacten hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden