Alvaro Martinez staat als toreador in de keuken

Recensent Mac van Dinther eet onder de Markthal in Rotterdam bij BasQ.

Beeld Adriaan van der Ploeg

Waar zijn we?

We hebben een feestje te vieren en waar kunnen we dat beter doen dan in de Markthal in Rotterdam, de eerste overdekte versmarkt van Nederland? Want dat ís een feest. Schitterend gebouw, geweldig aanbod: mooi vlees, prachtige groenten, fraaie vis. Boeren uit Goeree-Overflakkee die hun waren aanbieden, kiemplantjes van Koppert Cress, Stellendamse garnalen, gedroogde worsten, hammen, kazen, heerlijk allemaal. Maar het allermooiste is: her en der op de marktvloer zie je mensen aanschuiven bij stalletjes voor een hapje eten en een glaasje drinken.

De cijfers
Kosten: circa euro 30 zonder drank (p.p.).

Punten

Eten 8

Bediening 7

Entourage 8

Prijs-kwaliteit 8,5

Het menu
Laminas de bacalao (kabeljauw) Croquetas de gamba al ajillo (garnalenkroketjes) Pulpo con pimientos (octopus met paprika) Carrilleras de ternera (gestoofde runderwang)

Nuestro sarteneko con huevo (ei met aardappelspekschuim) Torrijas empapada (Baskische broodpudding).

Net als in Spanje?

Precies. Wij dachten altijd: dat doen nuchtere Hollanders niet. Dat doen ze dus wel, alleen kon het nergens. Nu wel. In de Markthal.

Dus we scharrelen op de markt ons kostje bij elkaar?

Dat zou goed kunnen. Een oestertje hier, een stukje worst daar, een Vietnamees broodje, een hapje mezze. Maar wij hebben ons oog laten vallen op een serieuzer restaurant dat in de 'plint' zit. Dat is de onderkant van de glazen boog die de Markthal omspant. Daar vinden we BasQ.

Spaans?

Sí! Het menu is bedacht door Alvaro Martinez, een Bask die een restaurant heeft in San Sebastian, het mekka van de Spaanse gastronomie. Hij pendelt tussen Baskenland en Rotterdam. Vanavond is hij er. Hij staat als een toreador in de keuken.

Wat eten we? Tapas zeker.

Die heten pintxos in het Baskisch. Die eten we natuurlijk, maar BasQ serveert ook hoofdgerechten en desserts. We proberen het allemaal en eten ons al doende het Spaanse schompes. Met alle soorten van genoegen, want er zit nauwelijks iets verkeerds tussen.


Laminas de bacalao is een pintxo: stevige stukjes vis en zachte aardappel met sliertjes gefrituurde prei op geroosterd zuurdesembrood. Uit de afdeling warme tapas komen de croquetas de gambas: torpedovormige garnaalkroketten met een knisperend brosse korst en een zachte romige vulling - al hadden daar van ons Hollanders best meer garnalen in mogen zitten.


De hoofdgerechten zijn groots in hun eenvoud. Een tot smeltend zacht draadjesvlees gestoofde runderwang in een ingekookte vleessaus en pulpo con pimientos: sponzige stukjes geroosterde octopus geserveerd met aardappels in de schil en sliertjes groene paprika. Er ligt een romige saus bij met de heftige smaak van pimentón: geroosterd paprikapoeder. Wegsmelten doen we bij het derde hoofdgerecht: een zacht gegaard ei in een schuimbad van aardappel en spek op een bodem van gekonfijte aardappel en rode paprika. Gulzig schrapen we het bakje van zwarte email leeg. Van de desserts bevalt de sponzige Baskische broodpudding met een gebrand suikerlaagje het beste.

Klinkt goed.

Het ís ook goed. En kost niet veel. En: we zitten er zo lekker bij in deze grote losse zaak met op de achtergrond het rumoer dat binnenwaait van de Markthal. Om acht uur sluit de markt en gaat het doorzichtige rolluik dat BasQ scheidt van de marktvloer naar beneden; dat scheelt wel in de tocht.

Niks op- of aan te merken dus?

Kleine dingen. De bediening van vrolijke jonge mensen in bruine sloven loopt elkaar nog voor de voeten en we krijgen twee keer wijn met kurk. Dat hoort niet. En het is afwachten hoe het gaat als de Baskische ster straks terug is in San Sebastian, of zijn Rotterdamse koks dan het niveau kunnen vasthouden. Buiten dat: Rotterdam olé!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden