COLUMNJasper van Kuijk

Als wij niet in quarantaine gaan heb ik met mijn geluk waarschijnlijk na drie dagen corona

null Beeld

Jasper van Kuijk schrijft wekelijks over het tijdelijke verblijf met zijn gezin in Zweden (en de terugkomst in Nederland).

We zitten in quarantaine. Op de dag van onze terugreis naar Delft staat het reisadvies voor Zweden nog op oranje, wat betekent dat reizigers ‘het dringende verzoek krijgen om bij terugkeer in quarantaine te gaan’. Alleen telt onze provincie Värmland op dat moment ongeveer vier keer minder besmettingen dan Zuid-Holland. We gaan van een landelijke, dunbevolkte regio naar een van de dichtstbevolkte regio’s van Europa, die ook nog op oranje staat. Voelt wat vreemd dat wíj dan in quarantaine zouden gaan.

Toch maar eens bellen met de GGD Haaglanden, wat hun inschatting is. Die verwijzen door naar het landelijke nummer voor algemene corona-informatie. De Nederlandse ambassade dan maar: ‘Meneer, de Nederlandse overheid heeft één reisadvies voor heel Zweden en dat is oranje. Maar het is uw persoonlijke verantwoordelijkheid of u aan het verzoek tot quarantaine gehoor geeft.’

Oké, zeg ik, daarom bel ik juist, om hulp te krijgen bij het bepalen hoe zinnig het is dat we in quarantaine gaan. Voor Frankrijk, België, Portugal en Spanje zijn er namelijk wél regionale adviezen. Terwijl Spanje en België zelfs landelijk een hogere besmettingsgraad hebben dan Zweden. Bovendien hebben Duitsland en Denemarken de grens voor Zweden al geopend en Noorwegen voor een aantal Zweedse provincies, waaronder Värmland.

‘Meneer, ik kan helaas alleen dit zeggen: er is één reisadvies voor heel Zweden. Maar… het is uw persoonlijke afweging of u aan het verzoek tot quarantaine gehoor geeft. Het Nederlandse beleid geeft u die ruimte.’ Dat laatste herhaalt hij vijf keer. Met nadruk. Alsof hij me iets probeert te vertellen.

Dus de verantwoordelijkheid wordt volledig bij mij gelegd. Maar als je in de supermarkt de traagste kassa zoekt, volg mij. Kortom, als wij niet in quarantaine gaan heb ik met mijn geluk waarschijnlijk na welgeteld drie dagen corona. En dan ben ik die lul die niet in quarantaine ging. Bovendien, in Zweden hebben we ons ook altijd netjes aan de corona-aanbevelingen gehouden. Alleen had ik daarbij het idee dat het daadwerkelijk iets bijdroeg; die quarantaine bij terugkomst voelt zo langzamerhand vooral voor de vorm.

De aankomst in Delft is vervreemdend. Opa en oma’s hebben heel lief een gigantisch welkomstspandoek opgehangen, maar het houterig afstand houden maakt het een rare bedoening. En de huurders hebben ons huis supernetjes achtergelaten, maar het voelt niet als thuis. De verhuiswagen met de rest van onze spullen komt ook pas over een paar dagen, maar ergens had ik verwacht of gehoopt dat ik me bij thuiskomst gelijk weer op mijn plek zou voelen. Als ik midden in de nacht wakker word, denk ik eerst nog even dat ik in onze slaapkamer ‘thuis’ in Zweden ben.

Dus ga ik werken in de tuin en klusjes doen in huis. En leg ik een lijst aan van verbeterpunten voor het huis en te bestellen spullen. Te midden van stapels onuitgepakte dozen zit ik plannen te maken voor een mos-sedumdak. Typisch, bij aankomst in Zweden deed ik hetzelfde. Daar was ik op dag twee de frambozenstruiken aan het snoeien en ontdoen van brandnetels. Na een week ging ik de uitzetters die ik in verpakking en al in het schuurtje had gevonden monteren onder de ramen. Dat is kennelijk hoe ik me een plek eigen maak.

Na een aantal dagen begint het te werken, langzaam begint ons huis weer als thuis te voelen. Is die quarantaine in ieder geval dáár goed voor.

Lees verder

Onze laatste week in Zweden is er een van dingen lukraak in verhuisdozen mikken en van laatste keren. Maar we hebben een exitstrategie...

Over zes dagen gaan we terug naar Nederland en Ems en ik zijn nogal ‘wiebelig’. Ons verstand weet: we gaan terug, maar emotioneel gezien zijn we er nog lang niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden