'Als kind in jeugdinrichting, dan later ook nog in de problemen'

Jongeren die in een jeugdinrichting hebben gezeten, hebben ook op latere leeftijd problemen om hun leven op de rit te houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Beeld anp

De onderzoekers vroegen 251 voormalig behandelde Nederlandse jongeren 17 jaar na verblijf in de jeugdinrichting hoe het in het volwassen leven met hen gaat. Ze bleken meer problemen te hebben op het gebied van gezondheid, relaties, werk en huisvesting dan de doorsnee Nederlandse bevolking.

Verschillende problemen
Ongeveer twee op de vijf geïnterviewden (41%) heeft naar eigen zeggen het leven op orde, al ging dat vaak met vallen en opstaan. Bijna een derde (30%) heeft dagelijks veel moeite om het leven op de rit te houden door onder andere verslavingsproblemen en werkloosheid. Met nog eens bijna een derde (29%) gaat het ronduit slecht door ernstige problemen op verschillende levensgebieden.

Opvallend is dat de ondervraagde vrouwen 17 jaar heel jong kinderen kregen, op hun 21e al. Mannen bleken vaker dan vrouwen opnieuw in de gevangenis of opvang te zitten, bijvoorbeeld in de daklozen- of crisisopvang.

Hard, koud en onveilig
Bijna iedereen kijkt negatief terug op zijn verblijf in de jeugdgevangenis. Het leefklimaat wordt omschreven als hard, koud en onveilig.

'Vooral de nazorg liet veel te wensen over, gaf bijna iedereen aan', zegt onderzoekster Catrien Bijleveld. Op basis van de ervaringen van de jongeren, heeft ze een aantal aanbevelingen gemaakt. 'De veiligheid van de inrichting zou beter moeten. Het leefklimaat is te hard, koud en onveilig. Het is heel makkelijk om aan drugs te komen en het feit dat er jongeren bij elkaar wonen met enorm uiteenlopende problemen, zorgt ook voor veel onrust.'

Als positief punt noemden ze dat ze een diploma konden halen tijdens het verblijf in de jeugdinrichting. 'Dat is heel belangrijk', zegt Bijleveld. 'Want dan hebben de jongeren in hun latere leven iets om op terug te vallen.'

Over 4 jaar
De onderzoekster wil over 4 jaar opnieuw contact opnemen met alle ondervraagden, om te kijken hoe het dan met ze gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden