Als je geluk hebt, is de douanebeambte een alcoholist

Waar moest je uren wachten voordat je je paspoort terugkreeg? Waar werd je ronduit onbeschoft behandeld? Bezoekers van vkreizen.nl bespreken de vreselijkste grensovergangen....

Jady Petovic

1 Rwanda – DRCAls je naar de Democratische Republiek Congo (DRC) reist, moet je vooral veel geduld hebben. Volgens Jack Dekkers zijn ze bij de grens in staat je auto net zo lang te controleren totdat je geld geeft. ‘Als je geluk hebt, is de dienstdoende douanebeambte een alcoholist en kom je ervan af met een fles sterke drank.’

Greetje had de grootste moeite beleefd te blijven tegen de Congolese douaniers. Ze had een een lespakket mee over preventie van seksueel geweld en de beambte vond het nodig om op te merken dat ze naar Congo was gekomen om verkrachting te promoten.

2 Polen – Wit-RuslandEr zijn van die grensovergangen waar je slachtoffer kunt worden van langlopende vetes en wederzijdse pesterijen. ’De Polen hebben een hekel aan de Russen en omgekeerd’, zegt Heleen. Ze stak de grens bij Brest zes keer over en ze moest iedere keer lang wachten (een keer zelfs 11 uur) en al haar bagage uitpakken.

Wees niet verrast als je als Europeaan ook nog een ziektekostenverzekering voor Wit-Rusland moet afsluiten, omdat je normale reisverzekering niet geldig zou zijn. ‘Soms lukt het je om er onderuit te komen’, zegt Heleen, ‘volslagen willekeur dus’.

3 Moldavië – Oekraïne’Het ‘onafhankelijke’ Trans-Dnjestrië, dat tussen deze twee landen ligt, wordt volledig gerund door boeven’, zegt Olaf de Groot. Eerst kreeg hij bij de Moldavisch-Trans-Dnjestrische grens te horen dat hij geen Moldavisch uitreisstempel had. ‘Die had niemand in de bus, maar wij waren de enige buitenlanders. Uurtje wachten, alles uitgepakt, en uiteindelijk 100 euro betaald om ons toch door te laten. Aan de andere kant van het ‘land’ begon het weer opnieuw: weer alle tassen uitpakken en een grenswacht omkopen.’ Olaf dacht er te zijn, maar helaas, toen kwam de Oekraïense grens nog!

4 Chili – PeruEen goed verhaal leverde het Assanke Koedam op, en een fles whisky, maar echt relaxt was ze niet toen ze de grens tussen Chili en Peru passeerde. ‘Toen ik in de bus stapte, werd mij door medepassagiers gevraagd of ik schoenen, juwelen en tandpasta voor ze wilde verstoppen. In de bus waren alle kieren, hoeken en gaten volgestouwd met smokkelwaar. Bij de grensovergang werd een geldinzamelingsactie gehouden met als doel het douanepersoneel te paaien.’ Assanke deed zelf niet mee aan de smokkel, maar ze schafte wel een fles whisky aan, die verstopt zat in de broek van een forse dame naast haar.

5 De Verenigde Staten Cor Verhoef heeft nooit lang moeten wachten bij grensovergangen, omdat hij naar eigen zeggen in tegenstelling tot anderen geen problemen heeft zwaar onderbetaald douanepersoneel wat geld of een fles drank toe te stoppen. Toch heeft ook hij zijn favoriete vreselijke grensovergang: ‘De Verenigde Staten spannen de kroon wat betreft het oproepen van irritatie. Zo moet je een lijst vragen invullen die alleen door een idioot bedacht kan zijn: ‘Heeft u aids?’, ‘Heeft u explosieven in uw bagage?’, ‘Heeft u een strafblad?’ Cor zegt altijd de neiging te krijgen om alle ja-vakjes aan te kruisen.

6 KroatiëGa je met de boot naar Kroatië, bedenk dan dat er met de Kroatische autoriteiten niet valt te spotten. Monique sprak een schipper die met zijn boot vanuit Italië kwam en Kroatië invoer met een sailing permit dat enkele dagen was verlopen. ‘De kustwacht heeft zijn boot geënterd, hij heeft vier dagen in de gevangenis gezeten en moest een boete betalen van 1.150 euro.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden