Columnarthur van amerongen

Als het aan de overheid ligt, wordt de summer of love een zaaddodende Libelle Zomerweek

null Beeld

Volgens de vaderlandse media barstte afgelopen vrijdag de summer of love los. Ik dacht aan Remco Campert en parafraseerde: alles zoop en naaide, heel Holland was één groot matras. Meteen kreeg ik een spontane aanval van fear of missing out en wilde ik heel eventjes in Nederland bivakkeren om de tijdgeest mee te pikken.

De vorige summer of love was in San Francisco maar toen speelde ik nog met de poppen van mijn zus. Die Californische liefdeszomer heb ik herbeleefd door mij te verdiepen in The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Allen Ginsberg en Ken Kesey.

Ik begreep geen bal van die hippieshit, en al helemaal niet wanneer ik die abracadabra tot mij nam onder invloed van hallucinogenen en Mateus-rosé. Daar zat ik dan onder de visnetten op mijn zolderkamer, wappie te fappen op Grace Slick en haar witte konijn: mijn Veluwse summer of love.

Nu verkeer ik in de winter van mijn leven. Ik heb geen klassieke midlife crisis zoals Matthijs van Nieuwkerk maar een endlife crisis. Daarom wilde ik stijf van de drank en de pillen en slechts gekleed in reetveter en flipflops nog één keer episch feesten tussen de jongelui. Wat is er mooier dan met doodsverachting de laatste levenssappen rond te laten spetteren op een geil festivalletje, snurkend en knarsetandend in coma te glijden in een vies tentje en uiteindelijk met een gemene druiper naar de soadokter te strompelen ?

Opgewonden ging ik googlen waar de liefdeszomer gevierd werd en kwam terecht bij Rutgers, kenniscentrum voor seksuele gezondheid. Ik schrok van de oubollige ambtenarentaal: ‘Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt.’

Een leuke, veilige zomer met gerichte activiteiten: het leek wel of ik de adviesrubriekjes in mama’s Libelles weer las.

Tot overmaat van ramp bemoeide ook het Trimbos-drugsinstituut zich met de liefdeszomer. ‘Knal niet meteen al je energie erdoorheen. Er zijn veel prikkels die op je afkomen, de muziek staat hard, er zijn veel mensen en er is van alles te zien. Neem daarom af en toe pauze en check bij jezelf hoe je erin zit.’

Als het aan de betuttelende overheid ligt, wordt de summer of love een uitgesponnen en vooral zaaddodende Libelle Zomerweek. Daarom blijf ik lekker chillen in mijn zinderende Algarve, met Grace Slick, rosé en een nakkie.

Summer of Love Beeld Gabriël Kousbroek
Summer of LoveBeeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden