Als Franse moeder mee op schoolreis? Dan is een hoofddoek verboden

PARIJS - Moeders die met een klas meegaan op schooluitstapjes, mogen daarbij geen hoofddoek dragen. Dat heeft Luc Chatel, de Franse minister van onderwijs, een school in Pantin laten weten.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg
Een vrouw met een hoofddoek © Colourbox Beeld
Een vrouw met een hoofddoek © Colourbox

'Wie als begeleider meegaat, neemt deel aan de dienstverlening van het openbaar onderwijs', lichtte de minister toe. 'Dan moet je aan dezelfde eisen voldoen die aan het onderwijspersoneel worden gesteld. Voor hen geldt de strikte neutraliteit als het om godsdienstzaken gaat.'

Niet fanatiek
In november weigerde de directrice van de Josephine Bakerschool in Pantin, in de banlieue van Parijs, de moeder van een jongetje uit groep drie als begeleidster van een schooluitje, omdat die moeder een hoofddoek draagt. De moeder verdedigde zich door te zeggen dat ze de Franse nationaliteit heeft en niet fanatiek gelovig is. Het mocht niet baten.

Chatel gaat met de uitspraak in tegen het beleid van zijn voorganger, Xavier Darcos, die in 2008 nog oordeelde dat het verbod op het dragen van religieuze symbolen niet geldt voor ouders die als vrijwilliger deelnemen aan schoolactiviteiten.

Scheiding tussen kerk en staat
De uitspraak van de minister valt samen met een publiek debat over de plaats van de islam in de Franse samenleving, dat vooral door regeringspartij UMP wordt aangewakkerd. Die partij wil op 5 april een bezinningsdag over de laïcité houden, de scheiding tussen kerk en staat zoals die in Frankrijk geldt. Die verbiedt het onderwijzend personeel religieuze tekens als sluiers, keppeltjes en crucifixen te dragen tijdens hun werk. Tegelijk is de nationale reclamecampagne begonnen om de Fransen voor te bereiden op het 'boerkaverbod'. Het verbod op volledige gezichtsbedekking wordt op 11 april van kracht.

Vrouwen kunnen een boete tot 150 euro krijgen. Mannen die hun vrouw verplichten het gezicht te bedekken, hangt 30 duizend euro boete boven het hoofd. Volgens een officiële schatting dragen in Frankrijk 1900 vrouwen een boerka of niqaab. De wet werd oktober vorig jaar aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden