'Als Deventer moordzaak wordt herzien, heeft Knoops praktisch al gewonnen'

Advocaat Geert-Jan Knoops dient vandaag bij de Hoge Raad het verzoek in de Deventer moordzaak te herzien. De advocaat heeft vijf nieuwe feiten die tijdens de veroordeling van fiscalist Ernest Louwes nog niet bekend waren.

Ernest Louwes met advocaat Geert-Jan Knoops (L) en zijn collega Paul Acda (R) voor de rechtbank in Den Haag. Beeld anp
Ernest Louwes met advocaat Geert-Jan Knoops (L) en zijn collega Paul Acda (R) voor de rechtbank in Den Haag.Beeld anp

In 1999 werd Jacqueline Wittenberg in haar huis in Deventer vermoord. Louwes, fiscalist en executeur-testamentair van het slachtoffer, werd tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord.

De zaak is een van de meest omstreden strafzaken in de Nederlandse geschiedenis. Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken, maar in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. De zaak is al meerdere keren herzien en de fiscalist heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Advocaat Knoops heeft grote twijfels over het DNA-onderzoek. Het gerechtshof is volgens hem destijds niet goed ingelicht door DNA-experts. Ook zouden er veel rekenfouten gemaakt zijn. Voorts blijkt dat de datum van het weerbericht waarop telefonie-experts hun belastende betoog baseerden, niet klopt.

Afgesloten strafzaken
De Hoge Raad gaat nu de aanvraag van Knoops bestuderen. 'Verwacht wordt dat binnen een paar weken bekend wordt wat de Hoge Raad gaat doen. Maar het kan ook sneller bekend worden als de raad de aanvraag bij de Adviescommissie afgesloten strafzaken neerlegt', vertelt Volkskrantverslaggeefster Wil Thijssen.

Door de commissie kunnen sinds vorig jaar afgesloten strafzaken sneller worden herzien. 'De commissie bekijkt het verzoek om herziening en geeft vervolgens een advies aan de Hoge Raad. De kans is heel groot dat de Deventer moordzaak wordt herzien', aldus Thijssen.

Als de Hoge Raad besluit de zaak te herzien, gaat de zaak weer terug naar de rechtbank. 'In praktijk is de zaak dan al gewonnen. De Hoge Raad geeft dan namelijk toe dat er in het verleden dingen zijn misgegaan en dat er een ander oordeel moet worden geveld', zegt Thijssen.

'Als Knoops de zaak wint, krijgt Louwes een flinke schadevergoeding en wordt hij in ere hersteld.' Louwes heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, mocht hij de zaak wel verliezen, dan zou dat niet van invloed op zijn straf zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden