Als de kogels langszoemen staan de helden op

AMSTERDAM ‘De kogels die langs je hoofd vliegen, maken een zoemend geluid, alsof je tussen een zwerm bijen loopt’, zegt korporaal Bas Hol, wiens YPR-rupsvoertuig in Uruzgan werd getroffen door een raketgranaat....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Hol was woensdag een van de vijftien militairen die een dapperheidsonderscheiding kregen opgespeld voor ‘moedig en beleidvol’ optreden in Afghanistan. Op het Plein in Den Haag, voor de deur van het parlement dat hen uitzond, kregen tien van hen met veel eerbetoon een medaille opgespeld. Vijf anderen zijn leden van zogeheten special forces en willen anoniem blijven.

De gedecoreerde militairen hebben hun eigen veiligheid ondergeschikt gemaakt aan die van collega’s of van Afghaanse burgers. Het is de zesde maal dat Defensie getoonde moed in Afghanistan beloont. Ditmaal bevinden zich opvallend veel commando’s en mariniers onder de geëerden.

Zoals kapitein Maarten (wiens achternaam vanwege zijn functie bij het Korps Commandotroepen niet bekendgemaakt is), die met vier groepen commando’s een tegenaanval uitvoerde in de beruchte Baluchivallei ten tijde van de Slag om Chora in 2007. De commando’s lieten zich omsingelen om zo Talibanstrijders te onttrekken aan het hoofdgevecht in Chora. Voor hun aandeel in die operatie ontvingen ook twee andere leden van de special forces een Bronzen Kruis.

Maarten onderscheidde zich later nog eens in de Tangi-vallei, een ander Talibanbolwerk. Daar liep zijn eenheid vast in een hinderlaag, waarna de terugweg versperd bleek door vuur vanuit een Afghaanse huis. Daarin waren ook burgers te zien. De kapitein weigerde om die reden luchtsteun. Hij liet zijn eenheid zelf een uitweg zoeken.

Ook onderscheiden werden zogeheten trainers. Zij lopen helemaal voor in de frontlinie mee, met Afghaanse legereenheden. Een van hen, marinierskapitein Christiaan Dwarshuis, rende in 2008 naar voren – 75 meter onder hevig geweer- en granaatvuur – om zijn Afghaanse collega’s te helpen. Hij ‘zuiverde’ eigenhandig een huis van vijandelijke elementen en trok drie man uit een greppel die lagen ‘vastgepind’.

Dwarshuis ontving een Bronzen Kruis voor zijn moed en voor zijn voorbeeldfunctie als leider. Dezelfde hoge onderscheiding ging ook naar korporaal Dominique Willems, die medio 2008 Afghaanse soldaten bijstuurde tijdens een hinderlaag. Dat deed hij met handgebaren, rondrennend onder vuur.

Onder de gedecoreerde militairen vallen twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst op. Die verlieten in 2007 hun veilige Bushmaster pantserwagen om drie gewonde infanteristen te redden die onder vuur lagen. Ook opvallend: de sergeant-majoor die ’s ochtends een aanval afsloeg op patrouillepost Volendam en ’s middags de leiding overnam van een Afghaanse peloton. Twee militairen die Jos ten Brinke in 2008 uit een brandende YPR trokken, zijn ook beloond voor hun moed. Zij deden dat ondanks waarschuwingen dat de munitie in het voertuig aan het ontploffen was. Ten Brinke bleek echter al dood, door de klap van een bermbom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden