Alles moet weg

NIET ZOZEER GELOVIGEN ALS WEL PARTY ANIMALS EN ONTHAASTERS HOUDEN VAN VASTEN. GEEN ETEN DUS, WEL GEESTELIJK VOEDSEL. EEN JOEPIE-WEEK....

De laatste uitspatting is dit weekeinde in volle gang. En halverwegemaart wordt het in populariteit groeiende halfvastenfeest gevierd: eenavondje extra carnavallen.

Beneden de grote rivieren nemen ze het er traditiegetrouw nog even goedvan voordat op Aswoensdag de veertig dagen durende vastentijd aanbreekt.

Het feesten is gebleven, maar de boetedoening blijft steeds vakerachterwege. Uit onderzoek van bureau Kaski blijkt dat slechts 15 procentvan de Nederlandse kerkleden van plan is te vasten.

Wat dat betreft kunnen de katholieken nog iets leren van Patty Brard.Zij wijdde een tv-programma aan het vasten: Patty's Fort, in de volksmondook wel 'de grote klysmashow' genoemd. Om de vele dipjes in haar roerigebestaan te boven te komen trekt Patty zich al jaren regelmatig in Thailandterug voor een ontslakkingskuur, waarbij onverteerde afvalresten wordenafgevoerd. Voor haar tv-programma nodigde ze bekende Nederlanders uit vooreen sapkuur in haar huis op het feesteiland Ibiza.

Soberheid kwam daar nauwelijks ter sprake; het ging vooral over debalans tussen lichaam en geest, over ontslakken, ontgiften, over de groteinnerlijke schoonmaak, en over poep.

Het Rooms Katholiek Kerkgenootschap RKK neemt Patty's initiatief over:aanstaande woensdag begint het tv-programma Afzien, en ook daar komenklysma's aan te pas, melden de makers. Een gepensioneerde priester, eengogodanseres, een Brabantse boer, een oma en een modefreak gaan samenvasten (lees: sapkuren en ontslakken) in De Schouw in Zeeland. Wie mee wilvasten kan op katholieknederland.nl een weblog bijhouden.

In De Schouw, het enige kuuroord in Nederland waar je het hele jaar doorterecht kunt voor een vastenkuur, hebben ze niet te lijden onder dekatholieke verzaking. 'Wij zitten het hele jaar door vol', zegt directeuren eigenaar Lucas de Groot. 'Toen we zeventien jaar geleden begonnen, laghet zwaartepunt in februari, maart en april, en in oktober en november. Nuis de vraag constant.'

Volgens natuurgeneeskundigen veroorzaakt sapvasten de afvoer van'slakken'; onverteerde voedselresten, vernoemd naar de steenkoolslakken diena verbranding overblijven. Ontslakken zou uitstekend werken tegenovergewicht, eczeem, een spastische dikke darm en depressies.

De louterende werking van vasten ontkent niemand, maar van de effectenop de gezondheid is niet iedereen overtuigd. Ontslakken is onzin, vindenmaagdarmspecialisten en veel reguliere artsen.

Toch is het fenomeen sapkuren (bij De Schouw voor minstens 799 euro perweek) zo langzamerhand onuitroeibaar. De vraag naar vastenkuurtjes komtniet zozeer van gelovigen, maar van allerhande afvallers en onthaasters.Verder zoeken ook party animals zuivering en gezondheid in een vastenkuur.Dat kan op Schiermonnikoog, het Franse Aubenton, in Chateau Frandeaux inde Ardennen, maar ook in vakantieoorden in Turkije, Portugal of Thailand.

'Een joepie-week.' Zo noemt yogalerares en vastenspecialist WilnaEenkhoorn de prijzige kuurvakanties die tegenwoordig populair zijn.'Geweldig natuurlijk zo'n verwenweek, want je mag dan wel niet eten, jekrijgt wel geestelijk voedsel; je wordt gemasseerd en vindt steun bijlotgenoten. Maar na dat weekje zit je weer alleen thuis of op je werk, metalle verlokkingen van dien; zonder massage, zonder rust, zonder bossen.'

Zuivering van geest en lichaam duurt echt langer dan een week, zegtEenkhoorn. Daarom organiseert zij in haar woonplaats Amsterdam vastenkurendie ruim een maand in beslag nemen (kosten: 100 euro), samen metnatuurgeneeskundig therapeut Amber Lot.

Alle deelnemers ondergaan de O-Ringtest, waarmee Eenkhoorn vaststeltwelk vastenprogramma gevolgd moet worden. 'De een mag maar twee dagenvasten, de ander een week. Voor magere types met een snelle spijsverteringis boeddhistisch vasten (alleen groenten en fruit eten) of rijstvasten vaakheftig genoeg. Voor sommigen is sapkuren geschikt, anderen kunnen de zwaretheekuur aan.

Twee weken voordat de deelnemers überhaupt beginnen te vasten, moetenze suiker, alcohol, koffie, zwarte thee, sigaretten en andere verslavingenafzweren. Gezond eten is het devies. Verder krijgen ze opdrachten, zoalshet opruimen van provisie- en kledingkasten. 'Alles wat weg kan, moet weg.'Zelfs de krant, zegt Eenkhoorn. 'Nieuwsvasten maakt onderdeel uit van onsprogramma.'

Vasten kan ook zonder hulp van buitenaf. Voor zo'n dertig euro zijn innatuurvoedingszaken vastenkuren (Lunaterra of het duurdere Eden) te koop,die bestaat uit zeven flessen groentesap, een versterkend middel alsStrath of Spirulina, een bouillon, gebroken lijnzaad, en eeninstructieboekje.

Zelf sap persen is nog goedkoper, zegt Eenkhoorn. Maar ze vindt datbeginnende vasters professionele begeleiding nodig hebben.

'Er zijn veel mensen die zelfstandig vasten, maar die kennen hun lichaamen weten om te gaan met laxeermiddelen. Bovendien is het fijn dat je ingroepsverband naar de sauna gaat, met elkaar praat en elkaar masseert.Vasten is niet voor niets van oudsher een gezamenlijke aangelegenheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden