Alleen voor het uitzicht

Restaurant het Lido, spectaculair gelegen op de SS Rotterdam, ontbeert fantasie en kwaliteit...

tekst Mac van Dinther

Waarom het Lido? De zo vreugdevol beleefde terugkeer van de SS Rotterdam, 52 jaar geleden te water gelaten als het trotse vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, bracht helaas vooral rampspoed mee. Uit de hand gelopen verbouwingskosten, falende bestuurders, een woningbouwcoöperatie aan de rand van de afgrond en een minister die ernstig averij opliep. Er zijn projecten die het met minder doen. In februari ging het tot hotel-, conferentie- en restaurantcomplex verbouwde schip eindelijk open en dan is de hamvraag: was dat het allemaal waard? We zoeken het antwoord in het Lido, een van de twee restaurants aan boord.

Hoe zitten we erbij? De aankomst is een belevenis. De Rotterdam ligt voor Katendrecht, de oude haven- en hoerenbuurt. Het is een imposant schip met een grijze kiel en een boeg als een kromzwaard. Via de loopplank komen we op het main deck, waar we de bordjes volgen naar het twee trappen hoger gelegen promenade deck. Aan de achterkant daarvan zit het Lido. Onderweg hebben we kunnen zien dat het interieur de sfeer van mondaine luxe ademt waarmee reizen toen nog gepaard ging. Blauw tapijt, versierde trapleuningen, met hout beklede pilaren.

Bij het Lido, de voormalige feestzaal annex café, is dat weg. Op de houten parketvloer staan kunststof kuipstoeltjes aan witte formicatafels met papieren placemats. Het plafond is open, zodat de afzuiginstallatie en ventilatiepijpen goed te zien zijn. We hebben in mooiere bedrijfskantines gegeten. Maar het uitzicht door de raampjes maakt veel goed: de skyline van Rotterdam tussen Euromast en Erasmusbrug.

Wat eten we? De Club Room, het andere restaurant op de Rotterdam, heeft een chique kaart, maar geen uitzicht. Het Lido heeft wel uitzicht, maar een menu waaruit wel heel weinig fantasie spreekt. We pikken er vier gangen uit: kabeljauwlever met kropsla en bosui; Hollandse garnalencocktail; op de huid gebakken kabeljauw met prei en aardappelpuree met saffraan; warme apfelstrudel met kaneelijs.

Smaakt het? Het is niet veel soeps. Laffe cocktail met waterige roze garnalen, kabeljauw met taai vel en dikke stronken half gestoofde prei, saaie strudel. Het beste te genieten is nog het voorafje van kabeljauwlever dat we uit nieuwsgierigheid bestelden. Het zijn beige stukjes tofu-achtig zacht spul met de onmiskenbare smaak van vis en lever. Ze liggen met knapperige nerfjes sla op een gulle snee brood van de beste bakker van Rotterdam.

Hoe is de bediening? Er gaat echt wel wat mis. Zo komt het hoofdgerecht er al aan als we het voorgerecht nog niet half op hebben. Maar de jongens en meisjes in zwarte sloven en blouses met witte noppen zijn allemaal even aardig en enthousiast. Een meisje gaat het hele schip over om het juiste merk whisky te zoeken. Typisch Rotterdam. In geen enkele grote stad in Nederland word je zo aardig bediend als in Rotterdam.

Wat kost het? 44 euro p.p.

Komen we terug? Het is een loffelijk streven om van het Lido een laagdrempelige eetzaak te maken voor alle Rotterdammers. Maar voor de 240 miljoen euro die het schip heeft gekost, mag je echt wel iets beter je best doen. Voor 44 euro p.p. trouwens ook. Als we zachtjes kankerend terugkomen van het toilet schuift er achter de ramen op de Maas net een groot containerschip voorbij en valt het duister over het zo-even nog zonovergoten achterdek met het allermooiste terras van Nederland. Daar doe je het voor. Boterhammen mee desnoods.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden