Alleen Pippi de chimpansee is in Artis overtuigd gay

'Sorry, zelf ben ik heteroseksueel', zegt M. Frankenhuis, directeur van de Amsterdamse dierentuin Artis. 'Maar wacht even, ik heb wel een zwager die homo is.' Zijn toehoorders lachen....

Amsterdam was het afgelopen weekeinde een waar Eden voor homo's en lesbiennes. Duizenden homoseksuelen trokken naar de stad voor de vijfde Gay Pride manifestatie. Zij laafden zich aan een extravagante grachtenparade en gayfilms- en -feesten. De workshop 'Paint your pride' kon worden bijgewoond. Ook Artis bood zondag een aangepast programma: lezingen en 'gayded tours' met als thema 'homoseksualiteit in het dierenrijk'.

Pinguïns houden van groepsseks, vleermuizen likken graag elkaars geslachtsdelen, en ook jonge mannetjesapen zijn niet vies van elkaar. Zet twee papegaaien van hetzelfde geslacht bij elkaar in een kooi, en ze zullen de mannen- en vrouwenrol verdelen. Inclusief paringsgedrag, al heeft dat geen enkele zin.

Dieren van dezelfde sekse zoeken geregeld hun toevlucht bij elkaar, vertelt Frankenhuis tijdens een lezing. Meestal heeft dat gedrag een functie. Bij veel diersoorten hebben alleen de dominante mannetjes toegang tot geslachtsrijpe vrouwtjes. De rest is op elkaar aangewezen voor het stillen van de seksuele honger.

'Bij mensen komt deze vorm van homoseksualiteit vaak in gevangenissen en kostscholen voor', vertelt Frankenhuis. 'Bij gebrek aan partners van het andere geslacht wendt men zich tot elkaar.'

Homoseks wordt in het dierenrijk verder gebruikt om vast te stellen wie de baas is. Frankenhuis: 'Een mannenaap die een ander mannetje zijn achterwerk toekeert om zich te laten bespringen, geeft daarmee aan: ik accepteer jou als meerdere.' Homo-erotiek is daarmee een middel om conflicten op te lossen en om de groep stabiel te houden.

Pure, toegewijde homoseksualiteit komt bij dieren eigenlijk maar zelden voor, vertelt de dierentuindirecteur. In Artis is alleen de chimpansee Pippi overtuigd gay. Zij prefereert duidelijk het gezelschap van haar seksegenoten boven dat van mannetjes. In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp stelden twee mannelijke flamingo's elkaars gezelschap zo op prijs dat zij zelfs samen nageslacht wilden. Ze stalen een ei van een heteropaar en broedden het samen uit.

De directeur van Artis gaf twee jaar geleden tijdens de Gay Games ook een aantal 'gayded tours'. Het thema sloeg aan, merkte hij. Ook zondag is de belangstelling groot: zo'n vijftig mensen staan bij de apenrots te wachten op de gids.

Een gebronsde en gespierde Amerikaan die uit zijn hemdje dreigt te knappen, wil overal het fijne van weten. De eveneens Amerikaanse Michelle en haar Nederlandse vriendin Mirjam zijn speciaal voor de rondleiding naar Artis gekomen. 'Heel uniek', vindt Mirjam het. Ze had al eerder gehoord dat homoseksualiteit bestaat onder dieren. 'Als je zelf homoseksueel bent, let je daar misschien meer op.'

Eigenlijk vindt directeur Frankenhuis het maar jammer dat zich zo weinig 'echte' homo's en lesbiennes onder zijn dieren bevinden. Op deze manier is de dierentuin niet echt een goede afspiegeling van Amsterdam, vindt hij. Maar, laat hij daar snel op volgen, gelukkig is Artis wel heel multicultureel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden