Fotoreportage

Alle dagen lijken op elkaar voor deze tieners in lockdown

Nina.  Beeld Martijn van de Griendt
Nina.Beeld Martijn van de Griendt

Geen volle aula’s, feestjes en plezier met vrienden, maar online les en elke dag weer diezelfde mensen binnen diezelfde vier muren. Deze tieners vervelen zich te pletter.

Martijn van de Griendt

Nina (18) woont in Amsterdam Buitenveldert. Ze heeft met haar zus een kamer op zolder.

‘Tijdens de eerste lockdown mocht ik op school werken omdat dat thuis moeilijk ging met zeven mensen. De laatste maand voor de zomervakantie deed ik niks meer op school. Uiteindelijk ben ik gestopt. Ik kreeg een baantje in een piercingshop, waar ik later ook zou willen werken. Toen ik dat baantje verloor door ‘coroni’, zoals ik het noem, ging ik op de Noordermarkt mijn tante helpen met hoedjes verkopen. Maar ook dat stopte een paar maanden geleden. Nu werk ik vier keer per week in een coffeeshop. Het enige wat ik nog doe is werken en blowen.

‘Gewoon naar buiten gaan mis ik het meest. Ik mis de straatmuzikanten, het samen chillen, de punkbars waar ik op mijn 17de alleen nog binnenkwam. Amsterdam voelt niet meer als Amsterdam.’

Vigo (15) woont de ene week bij zijn vader in Bloemendaal, de andere bij zijn moeder in Haarlem. Hij zit in de derde van het Stedelijk Gymnasium Haarlem.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘Ik verveel me. Door corona ben ik minder gemotiveerd voor school en daardoor gaat het dit jaar ook echt minder. Het kostte me eerder al moeite me te concentreren, met online les vind ik dat nog veel moeilijker. Je krijgt niet echt de uitleg die je wilt van een leraar. Mensen stellen minder vragen. Je moet veel zelfstandiger zijn, maar dat lukt moeilijk als de motivatie ontbreekt.

‘Het is echt klote dat je niet alles mag doen, zoals met grote groepen afspreken – al gebeurt dat wel. Mijn ouders zijn niet heel streng. Als we een beetje zachtjes doen, mag ik hier in de woonkamer soms met wel vijf vrienden zijn.’

Nathan (15), zit in 4-vwo van het St. Nicolaas Lyceum in Amsterdam.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘Het begin van de lockdown leek het nog fijn: ik hoefde niet om zeven uur mijn bed uit. Maar inmiddels is het wel heel erg saai.

‘Ik heb online les tot half drie en dan ga ik vaak uitrusten en huiswerk maken. Daarna ga ik gamen om nog wat mensen te zien, al is het online.

‘In het weekend doe ik ook bijna niks, alleen een beetje rondfietsen. Ik weet niet eens wat ik afgelopen zondag deed, alle dagen lijken op elkaar. Ik heb een groot tekort aan contact en aan de buitenwereld. Soms kom ik een hele dag niet buiten.’

Luca (16) woont samen met haar moeder, zusje en halfbroertje en zit in 5-havo (de eindexamenklas) van het Montessori Lyceum in Amsterdam. Naast de online lessen mag ze ’s middags twee uur op school leren, als ze wil.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘Ik heb best wel heel erg last van de lockdown. Ik voel me eenzaam en dat is niet goed voor mijn mentale toestand. De online lessen zijn ruk. Alles wordt in een half uur gepropt. Ik zit thuis op mijn kamer en daar zijn veel afleidingen, zoals mijn eigen gedachten. Ik heb namelijk adhd.

‘Wat die gedachten zijn? Nou gewoon, van alles. Iets wat iemand zei, wat ik vanavond ga eten, de planning voor volgende week. Elke gedachte kan me uren afleiden.

‘Ik ben vaker somber. Vrienden konden me daar altijd goed van afleiden, maar door corona heb ik niet eens vrienden in de buurt. Dat is verschrikkelijk.’

Claire (14) uit Haarlem zit in 3-havo van het Ichthus Lyceum in Driehuis.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘Ik zit de hele dag maar achter de computer en na een dag scherm heb ik echt geen energie meer. Sporten kan nu ook niet.

‘Mijn cijfers zijn veel slechter dan voor corona. Ik sta voor aardrijkskunde heel laag, dat is normaal nooit zo.

‘Het is echt saai. Ben ik eindelijk klaar met school, moet ik op dezelfde plek ook huiswerk maken: uitputtend!

‘Ik heb het gevoel dat ik dingen mis die ik op mijn leeftijd zou moeten doen: feestjes hebben, nieuwe mensen leren kennen en plezier hebben op school. Ik mis niet zozeer de school zelf, maar de mensen.’

Jan (16) uit Abcoude zit in de vierde klas van Havo de Hof in Amsterdam.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘Ik heb vrienden die denken: fok it, en stiekem nog feestjes geven. Dus er zullen jongeren zijn die het moeilijker hebben dan ik. Maar het geeft wel meer stress, want als ik ’s avonds buiten aan het chillen ben, moet ik opletten voor boetes.

‘Op school is de motivatie helemaal weg. Ik zet mijn telefoon ’s morgens aan voor de online les en ga weer pitten of ik laat mijn telefoon op mijn kamer liggen en loop weg.

‘Ik voel me opgesloten, soms voel ik me echt minder happy. Depressief vind ik een te heftig woord, ik heb vrienden die er erger aan toe zijn.

‘Ik heb ook veel meer ruzie met mijn ouders, vooral over school. Je zit op elkaars lip en dat irriteert.’

Zahra (14) uit Bloemendaal zit in 3-mavo van het Mendelcollege in Haarlem.

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

‘School is mijn hele leven, nu zit ik alleen maar thuis. Ik heb al zo lang niet meer echt afgesproken met vriendinnen. Het voelt alsof ik ben losgesneden van mijn vroegere leven, ik kan me niet eens meer voorstellen dat we feestjes hadden.

‘Als corona straks voorbij is, zijn we vast veel minder gemotiveerd om feestjes te organiseren of contact te zoeken met vriendinnen, dat is helemaal uit ons systeem. Het enthousiasme en de levenslust die je van anderen krijgt, is gewoon weg als je de hele tijd alleen maar dezelfde mensen ziet. Het zal heel raar zijn om weer in een volle aula op school te staan, daar kan ik me nu niets bij voorstellen. Volgende week heb ik toetsweek, voor het eerst sinds een hele tijd. Het moet dus nog blijken of het beter of slechter gaat op school.

‘Ik speel veel op mijn ukelele en luister veel muziek, verder is het saai.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden