Allah trok gordijn op voor ogen van rechters

Aanvankelijk waren de vrienden van Samir A. verbaasd dat hij werd vrijgesproken, maar bij nader inzien vinden ze het logisch....

Ware moslims, zeggen zij, distantiëren zich volledig van de

kufar. En dus ook van hun wetten. 'De enige die over ons kan oordelen is Allah.' God heeft er volgens hen voor gezorgd dat de rechters in Rotterdam een 'gordijn' voor de ogen kregen geschoven.

In kringen van moslimextremisten wordt bij vrijspraak of bij lage straffen verwezen naar Allah, die de ongelovige rechters verblindt zodat ze de waarheid niet kunnen zien.

Het verhaal grijpt terug naar de tijd van de profeet Mohammed, die moest vluchten voor zijn stam de Quraish, die zich destijds door hem bedreigd voelde. Mohammed vluchtte van Mekka naar Medina en zocht als schuilplaats een grot.

Allah zorgde ervoor dat spinnen voor de ingang een ondoordringbaar web weefden. De Quraish liepen langs de grot en gingen ervan uit dat de profeet zich daar niet kon ophouden, omdat het web anders wel beschadigd zou zijn geraakt.

Tegenwoordig laat Allah geen web meer weven maar zou hij een (onzichtbaar) gordijn voor de ogen van rechters hangen. Islamkenners stellen dat radicale moslims verhalen naar de hand van hun extremistische gedachtegoed zetten.

Dat Samir A. is vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen, is volgens zijn vrienden goed nieuws voor een aantal broeders die nu nog vastzitten. Zij doelen op twaalf verdachte moslimextremisten die volgens justitie en de AIVD lid zijn van het zogenoemde Hofstadnetwerk.

Als ook zij niet meewerken, zal Allah hen wellicht belonen. Bovendien is er tegen een aantal van hen minder bewijs dan tegen Samir A. 'Als je nagaat wat ze bij Samir hebben gevonden.'

Samir A. zal binnenkort wellicht weer voor de rechter verschijnen. Dit keer wegens openlijke geweldpleging. De persfotograaf die hij woensdag kort na zijn vrijlating klappen verkocht, heeft aangifte gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden