Aligot

De zaterdag voor we vertrokken beschreef Aleid Truijens in de Volkskrant haar hilarische horrorvakantie met haar oude camper. Ik grapte nog naar Lief: is dit ons voorland? Wij hebben immers ook een 'nieuwe oude' camper met vergeelde handleidingen. Maar daar gingen we, met onze beige bus, op Avontuur!

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Bijgerecht voor 4 tot 6 personen:
1 kilo aardappels
4 grote tenen knoflook
zout, peper
50 gr boter
200 gr crème fraîche
400 gr Tomme de Montagne (maar Cantal, Gruyère of Kernhem kan ook)
Het ging niet snel en het was warm, maar ook heel relaxed en we hadden de grootste lol. En ja, er piepte wel een accu-alarmpje en de motor was wat warm en soms startte hij niet meteen, maar ach. Het campertje bracht ons via hoge bergkammen naar diepe valleien met meanderende rivieren met afspringrotsen. Geen bereik op 't mobieltje: heerlijk. Tot we weer wegreden en halverwege de berg een wesp diegene stak die er allergisch voor is. Toevallig ook de enige die de camper over de berg durfde te rijden: mijn Lief. We stopten hem vol met antihistaminica en stapten weer in ons rammelbusje. In het volgende dorp was vast een dokter.

Het ging weer mis. Te hete motor. Continu. Het geen-bereik van de telefoon was plots minder rustgevend. Met de moed der wanhoop en paniek in onze keel reden we telkens honderd meter, lieten de motor afkoelen, controleerden op allergische reacties en reden weer verder. Grijs van paniek reden we het durp binnen. Er was een garage, ze wilden ons die middag helpen. Er was ook een dokter, dus als het allergisch alsnog zou misgaan, kwam het heus goed. Eerst maar eens eten. Bijkomen. We kozen het dagmenu van het drukste restaurant. De kindjes aten frietjes, wij kregen lamsschouder. Ik hoopte ook op friet, na al dat angstzweet, maar helaas: aardappelpuree.

Maar wat voor een puree! Het was 'aligot', een specialiteit uit de Auvergne en niets had beter kunnen smaken. En zo kwam alles goed. Lief ging niet dood aan de wespensteek, de garage fikste ons campertje, en och, wat was die puree lekker.

Schrob de piepers en kook ze met twee tenen knoflook in gezouten water gaar. Giet af, laat ze iets bekoelen en pulk de schil eraf. Pureer met pers of stamper. Verwarm boter met room, pers er de resterende knoflook in en doe de puree erbij. Snijd de kaas in stukjes en roer die door de puree met een houten lepel. En dan: blijven roeren, roeren en roeren, terwijl het af en toe blupt. Na een minuut of tien goed roeren, laat de puree los van de kanten van de pan en kun je draden trekken. Proef nog even op zout en peper, en serveer uw aligot met seizoensgroente. Zoals u waarschijnlijk al doorhad: het is erg machtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden