Week uit

Alex Ploeg is pas 35, maar voor het eerst in zijn leven een echte ouwe lul

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Het is weekend! Cabaretier Alex Ploeg werkt aan zijn nieuwe voorstelling Ego tussen de nieuwe planten en zonder brandlucht.

Carolien Spaans

Iedereen kent ’m: de aha-erlebnis wanneer ‘jaaaa, ik ben jong’ verandert in ‘godsamme, ik word oud’. Zelden wordt die waterscheiding als positief ervaren, want het betreft meestal een incident/moment/conclusie waaruit blijkt dat je net zo bent geworden als je ouders en dat is nooit leuk, niet na jarenlang afzetten en klagen. Voor Alex kwam-ie dit weekend keihard binnen. Tieners op de stoep, fikkie stoken (zie: afzetten), vlak bij de auto’s ook nog. Hij wachtte wie er ging ingrijpen. Gebeurde niet. Irritatie bleef. Dus hing hij opeens zelf tierend van tweehoog uit het raam, ‘en ook nog in mijn badjas’, een echte ouwe lul, voor het eerst in zijn leven. Drama natuurlijk, hij is pas 35, hoewel het ook gewoon gevaarlijk en irritant ís, jochies en vuur onder je raam, voor je het weet staat de blauwe regen in de hens en dan zijn de rapen gaar.

Over planten gesproken – en hier veert hij op. O nee, hij zakt weer in, want eigenlijk is dit gewoon een vervolg op deel één: ‘Ik zat met mijn vriendin op het terras te brunchen toen ik mezelf opeens hoorde zeggen: ‘Zullen we hierna even naar het tuincentrum gaan?’ Zo burgerlijk! Terwijl ik altijd heel rock-’n-roll was. Nee, dat is ook niet waar, maar even had ik de enorme behoefte om meteen aan de drugs te gaan, of langs de hoeren. Afijn, het werd dus tuincentrum Osdorp. Nee, verder wil ik er niet over praten. Of nou, we hebben planten en potten gekocht.’ Hij trekt zijn schouders weer recht, dan maar een burgerlijke ouwe lul in een badjas. Die trouwens van polyester is en dus niet goed tegen vuur kan, vandaar dat hij niet naar beneden was gelopen om de jongens persoonlijk een standje te geven. Nee zeg, er zijn leeftijdsgrenzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden