Alcoholgebruik strafbaar onder de 16

DEN HAAG - Alcohol drinken onder de 16 jaar wordt strafbaar. Tieners riskeren straks een boete als ze op te jonge leeftijd met drank worden aangetroffen in het café, op het terras of in de sportkantine.

Van onze verslaggevers Gijs Herderscheê en Kim van Keken
© anp Beeld
© anp

Dat staat in een wetsvoorstel waarmee het kabinet het alcoholgebruik van de Nederlandse jeugd hoopt terug te dringen.
De aanpassing van de Drank- en Horecawet wordt vrijdag besproken in de ministerraad. Supermarkten, slijters en cafés zijn al strafbaar als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Het kabinet wil nu ook de jongere zelf beboeten als die in het openbaar bier drinkt. Tieners die op straat alcohol in hun tas hebben of worden betrapt met een glas in de hand in publiek toegankelijke ruimtes, lopen kans op een bekeuring.

Alcoholverkoop
Er komt geen verbod op schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Het vorige kabinet was nog van plan om gemeenten bij wijze van experiment zelf te laten bepalen of ze alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar willen verbieden. Dat viel echter voordat het experiment was ingegaan en het nieuwe kabinet gaat er niet mee door, tot teleurstelling van veel lokale bestuurders.

In de Tweede Kamer waren PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks en SGP tegen de experimenten. Zij vreesden 'alcoholtoerisme' tussen de gemeenten, als jongeren in de ene gemeente pas op hun achttiende alcohol zouden kunnen kopen en in de buurgemeente al op hun zestiende.

De nadruk van de ministers Opstelten (Veiligheid) en Schippers (Volksgezondheid) ligt nu vooral op het terugdringen van alcoholgebruik onder 16-minners. Wetenschappelijk onderzoek maakte de afgelopen jaren steeds duidelijker dat alcoholgebruik op jonge leeftijd schadelijk is voor de hersenen en andere organen in de groei.

Verslaving
Alcoholconsumptie op jonge leeftijd verhoogt ook het risico op verslaving later. Jongeren lopen een groter risico op alcoholvergiftiging. De Nederlandse jongeren horen nu bij de stevigste drinkers van Europa. Het merendeel van de 12-jarigen heeft al eens alcohol gedronken.

Bij het strafbaar stellen van alcoholbezit voor 16-minners gaat het uitdrukkelijk om de publiek toegankelijke ruimte. De formulering betekent echter geen aanpak van de zogenoemde zuipketen. Dat zijn formeel geen publieke ruimtes. De keten staan op het platteland meestal op privéterrein en zijn informeel toegankelijk voor vriendengroepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden