Al-Shabaab ronselt al jaren actief in het Westen

De terreurbeweging al-Shabaab ronselt al jaren actief onder Somaliërs in het Westen. Dat er buitenlandse strijders, mogelijk een Nederlander, betrokken zijn bij de aanslag op het winkelcentrum Westgate is zeer aannemelijk.

Een groep strijders van al-Shabaab in Somalië. De organisatie ronselt actief in het Westen. Beeld ap

De FBI meldde in 2008 dat vanuit Minneapolis zo'n twintig jonge Somaliërs naar Afrika waren afgereisd om zich aan te sluiten bij al- Shabaab. Drie van hen zouden zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. In 2009 werd een van de ronselaars uit Minneapolis, Mohamud S. O., op verzoek van Washington aangehouden in een asielzoekerscentrum in Dronten. Eind vorig jaar werd hij voor een Amerikaanse rechtbank veroordeeld wegens een reeks terroristische activiteiten.

Het nieuws van O.'s aanhouding in Dronten wekte verontrusting in de Somalische gemeenschap in Nederland. Ouders waren bang dat O. ook in Nederland actief was geweest. De angst voor een zelfgekozen martelaarschap van hun jongeren is niet weggeëbd. Die leeft breed. Niet alleen in Nederland, maar overal in de diaspora.

Dromen van een heldenrol
Somalische jongeren zijn veelal gemarginaliseerd. Of ze nu in Nederland, Amerika, Engeland, Canada of Zweden wonen. Ze voelen zich er vaak niet thuis, zoeken naar een identiteit, dromen van een heldenrol.

Ze zijn ontvankelijk voor de boodschap van Al Shabaab-ronselaars, die actief zijn in moskeeën en op internet. Er wordt geld ingezameld voor de beweging, tickets geregeld voor jihadgangers. Soms wordt tijdens de preek telefonisch contact gelegd met Al Shabaab-leiders in Afrika.

In Somalische gemeenschappen kijkt niemand verbaasd op van berichten dat buitenlandse strijders in verband worden gebracht met de aanval op Westgate. Een Somalisch-Nederlandse bron in Nairobi, die onderzoek doet in de wijk Eastleigh (ook wel bekend als 'Klein Mogadishu') stuurde de Volkskrant maandag een lijst met namen en leeftijden van uit het Westen afkomstige al-Shabaab-strijders. Vrijwel allemaal twintigers. Ze komen volgens hem uit de Verenigde Staten (Minneapolis, St. Paul en Kansas City) uit Canada (Ontario), Groot-Brittannië (Londen) en Finland (Helsinki).

De naam van een Nederlandse terrorist, die circuleert op internet, kon hij maandag niet bevestigen. Op Twitter werd gemeld dat de 38-jarige Somalische Nederlander Mohamed Hussein Ahmed die dag op het vliegveld van Nairobi was aangehouden. Hij zou naar Turkije hebben willen vluchten.

PowNews en AT5 brachten dinsdag het nieuws dat die bewuste 'terrorist' op de Hogeschool Amsterdam had gezeten. Klasgenoten, die zijn foto te zien kregen, omschreven hem als 'een beetje stil' en 'een raar type'.

'Niet naar Nairobi, maar naar Londen'
Maar de Mohamed Hussein Ahmed van de Amsterdamse Hogeschool heeft 'helemaal niets' met terrorisme te maken, zegt hij telefonisch vanuit Londen. 'PowNews heeft mijn foto van Facebook geplukt en misbruikt. Ik ben niet naar Nairobi vertrokken, ik ben deze zomer naar Londen verhuisd.'

 
De angst voor een zelfgekozen martelaarschap van hun jongeren is niet weggeëbd. Die leeft breed. Niet alleen in Nederland, maar overal in de diaspora.

Hij vindt het vreselijk dat hij, met foto en al, is neergezet als een jihadist. 'Ik heb een tijdelijk baantje, maar kon van de zenuwen niet aan het werk.' Hij gaat aangifte doen tegen PowNews. Hij kent meer Mohamed Hussein Ahmeds, zegt hij. Het is een gebruikelijke Somalische naam.

Toch is niet uitgesloten dat een Nederlander betrokken is geweest bij de aanslag op het winkelcentrum. Dat gerucht blijft in elk geval hardnekkig rondzoemen. CNN berichtte gisteren dat woordvoerder Manoah Esipisu van de Keniaanse president melding had gemaakt van een Nederlandse (en Britse) terrorist. De Somalische bron in Nairobi zegt zeker te weten dat een Nederlander in Westgate is gedood.

'Wij hebben geen melding hierover van de Keniaanse autoriteiten gekregen', reageert een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zekerheid over betrokkenheid zal er pas zijn als alle lijken onder het Westgate-puin zijn geïdentificeerd.

 
Hij vindt het vreselijk dat hij, met foto en al, is neergezet als een jihadist.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden