Aids maakt recordaantal van 2,6 miljoen doden in 1999

Een recordaantal van 2,6 miljoen mensen overlijdt dit jaar aan aids. Hiermee komt het totale aantal aidsdoden op ruim 16 miljoen....

Van onze buitenlandredactie

Sinds het begin van de aids-epidemie, eind jaren zeventig, zijn 50 miljoen mensen besmet geraakt met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Ruim 33 miljoen seropositieven zijn er nog in leven. Het aantal mensen, inclusief kinderen, dat in 1999 besmet raakt met het aidsvirus wordt geschat op 5,6 miljoen.

De cijfers zijn dinsdag gepresenteerd door Unaids en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorafgaand aan Wereld Aidsdag, op 1 december.

Er is geen land in de wereld waar de dreiging van HIV volgens Unaids afneemt. Zo zouden de geïndustrialiseerde landen volgens Peter Piot, directeur van Unaids, meer aan preventie moeten doen. Volgens Piot zijn er aanwijzigen dat homoseksuelen in Noord-Amerika en Europa inmiddels minder veilig vrijen omdat er medicijnen zijn die het leven van seropositieven verlengen.

Afrika blijft veruit het zwaarst getroffen werelddeel. In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, met 10 procent van de wereldbevolking, woont 70 procent van de HIV-geïnfecteerden.

Voor het eerst zijn er in Afrika meer vrouwen dan mannen seropositief. Volgens Unaids zijn er eind 1999 in Afrika 12,2 miljoen vrouwen en 10,1 miljoen mannen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar drager van het aidsvirus. Vooral meisjes tussen de 15 tot 19 jaar lopen een grote kans besmet te raken. Hun kans op aids is vijf tot zes keer zo groot als dat van mannen in dezelfde leeftijd

De levensverwachting in zuidelijk Afrika, die nu op 59 jaar ligt, zal door de ziekte volgens het rapport van Unaids tussen 2005 en 2010 zijn afgenomen tot 45 jaar, net als in het begin van de jaren vijftig.

Ongeveer de helft van de seropositieven is voor het 25ste jaar besmet geraakt en voor het 35ste overleden. Deze leeftijdsfactor vormt een bedreiging voor kinderen, aldus Unaids. 'In totaal zullen er eind 1999 11,2 miljoen aids-wezen zijn', waarmee de organisatie doelt op kinderen die voordat ze vijftien zijn hun moeder hebben verloren. De organisatie schat het aantal met HIV-besmette kinderen op 570 duizend. Meer dan 90 procent van hen is tijdens de geboorte of door borstvoeding seropositief geworden.

De snelste stijging van het aantal seropositieven doet zich voor in Rusland. Tussen 1997 en 1999 is het aantal HIV-dragers verdubbeld. In Moskou zijn in de eerste negen maanden van dit jaar meer besmettingen geteld dan in alle jaren daarvoor bij elkaar. Oorzaak voor de stijging is de toename van het gebruik van harddrugs onder werkloze jongeren waarbij zij gebruik maken van vuile injectienaalden.

In Nederland zijn er volgens schattingen van het Aids-fonds 13 duizend mensen seropositief, onder wie 2500 vrouwen en honderd kinderen. Sinds het begin van de epidemie kregen in Nederland 6100 mensen aids, van wie er 3900 zijn overleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden