Afwassen leek Bart wel wat

Afwassen is leuker dan vakkenvullen, dacht Bart van Looij, en nu mag hij ook nog ballen ophalen.

Aimée Kiene
null Beeld Daniel Cohen
Beeld Daniel Cohen

Zijn eigenlijke functie bij golfclub Haverleij is afwasser, daar wil Bart van Looij (16) duidelijk over zijn. Maar afgelopen winter was er ineens op de vrijdagavond ook behoefte aan een 'ballenrijder': iemand die per karretje de golfballetjes verzamelt op de driving range, en passant de hekken sluit en ook nog even de vieze handdoeken collecteert uit de wasmanden in de kleedkamers.

Daar had Bart dus wel oren naar. En we hoeven niet van promotie te spreken, want hij staat nog net zo hard borden te spoelen in de keuken, maar op vrijdag en zondag pakt hij een golfkarretje met een ballenraper voorop (een shovel-achtig apparaat met draaischijven en ballenopvangmandjes) en crosst over het oefenterrein van de Brabantse golfers, waar zeker meer dan honderd balletjes verspreid liggen.

Bart van Looij

Bart van Looij (16) uit Den Bosch zit in 4 vwo en werkt drie avonden in de week bij Golfbaan Haverleij in Engelen. Hij verdient 3,38 euro per uur en daar komt de fooi nog bij.

De balletjes gooit hij in een machine die ze schoon poetst, en de ballen zijn weer klaar voor gebruik. Een uurtje werk is het, schat Bart, hij moet alleen even opletten bij de vlaggetjes; daar liggen stukjes kunstgras in de baan waar hij niet overheen mag rijden.

Bart werkt bijna een jaar op de golfclub, gelegen tegen een woonwijk in het dorp Engelen - een kwartiertje fietsen vanuit Den Bosch. Afwassen leek hem wel wat, leuker dan vakken vullen in de supermarkt. Bovendien hoeft hij niet met al die mensen te dealen, zoals in de bediening. Die zouden hem misschien afsnauwen als hij een fout zou maken. Niet dat hij daar niet tegen kan, overigens, maar wat als hij zijn boosheid niet zou kunnen inhouden?

In de keuken kan hij gewoon lekker lachen met zijn collega's, flauwe woordgrappen maken. Geeft hij de kok een spons, zegt hij: bedankt dat je me gesponsord hebt. Of: ik wil graag alle sponsoren bedanken. Nou ja, daar had je misschien bij moeten zijn.

Op de golfclub komen wel de mensen die het nogal breed laten hangen, zegt Bart. Zo was er een veiling, onder het motto 'Golf to fight cancer'. Meedoen alleen kostte al 1.500 euro, en de honderd aanwezigen haalden ruim 60 duizend euro op voor de kankerbestrijding. In de keuken stonden ze ervan te kijken, hoe er met geld werd gesmeten (Bart: 800 euro voor een fiets!), maar wél voor een goed doel, en het was een leuke avond.

Met golfen heeft Bart eigenlijk niks, hij is keeper in de A2 van hockeyclub Den Bosch, maar samen met een vriend heeft hij zich voorgenomen binnenkort eindelijk eens deel te nemen aan de speciale lessen voor het personeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden