'Afvallige Rode Khmers maken jacht op Pol Pot'

Co-premier Norodom Ranariddh van Cambodja hoopt dat Rode-Khmerleider Pol Pot binnen twee dagen gevangen wordt genomen, 'dood of levend'. Volgens prins Ranariddh is de 67-jarige Pol Pot ernstig ziek en is hij zijn hoofdkwartier in Anlong Veng ontvlucht, samen met de weinige troepen die hem trouw zijn gebleven....

AFP, Reuter

PHNOM PENH

'Vanaf heden bestaan de Rode Khmers niet meer - noch als militaire, noch als politieke organisatie', zei Ranariddh maandag. Hij vertelde dat Pol Pots konvooi van tien vrachtwagens was aangehouden door afvallige Rode Khmers, die erin waren geslaagd zes kaderleden die als gijzelaars werden meegevoerd te bevrijden.

Prins Ranariddh zei er niet bij of Khieu Samphan onder de bevrijde gijzelaars was. Eerder had hij laten weten dat Khieu Samphan, de officiële leider van de Rode Khmers, werd gegijzeld door Pol Pot, die door veel Cambodjanen nog altijd wordt gezien als de werkelijke leider van het rebellenleger.

Prins Ranariddh zei te hopen dat Pol Pot levend in handen van de regering zou vallen. 'In dat geval kunnen we hem voor een internationaal tribunaal brengen. Dat is absoluut noodzakelijk.' Tijdens het schrikbewind van Pol Pot (1975-'79) stierven naar schatting twee miljoen Cambodjanen. Ze werden doodgemarteld of geëxecuteerd, of bezweken door uitputting, ondervoeding en niet-behandelde ziektes.

De mededelingen van Ranariddh konden niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd. Het gebied van de Rode Khmers is niet toegankelijk en de berichten die van daaruit tot de buitenwereld doordringen zijn veelal uit de tweede of derde hand. Nog vorige week deden in de hoofdstad Phnom Penh opnieuw geruchten de ronde dat Pol Pot was overleden. Vorig jaar juni werd zijn dood ook al gemeld, onder andere door een Rode-Khmercommandant die zei de rouwstoet met eigen ogen te hebben gezien.

Sommige waarnemers in Phnom Penh vragen zich af of de Rode Khmers de wereld misschien willen doen geloven dat Pol Pot van het toneel is verdwenen omdat zij willen overlopen naar de regering en dan opnieuw een politieke rol te kunnen spelen. De Rode Khmers hebben hun politieke invloed verspeeld toen ze weigerden mee te doen aan de verkiezingen die in 1993 door de Verenigde Naties werden georganiseerd.

Er hebben zich al heel wat Rode Khmers overgegeven sinds Pol Pots zwager en vroegere vice-premier Ieng Sary vorig jaar zomer opdook uit de jungle met de mededeling dat hij de strijd wilde staken. De massale overloop van Rode Khmers heeft verdeeldheid gezaaid in de coalitieregering. Prins Ranariddh en zijn co-premier Hun Sen, de leider van de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij, proberen elk de Rode Khmers voor zich te winnen en zich te profileren als de man die eindelijk vrede wist te stichten.

Rode-Khmerleider Khieu Samphan heeft enige tijd geleden gezegd dat hij hoopte een politiek verbond te kunnen sluiten met prins Ranariddh. Naar eigen zeggen heeft Ranariddh Khieu Samphan drie weken geleden nog ontmoet. Co-premier Hun Sen uitte daar felle kritiek op. 'Khieu Samphan heeft Pol Pot van het begin af aan gesteund en het is in strijd met de wet om met hem in overleg te treden', aldus Hun Sen. 'In militair opzicht zijn de Rode Khmers dood, maar nu wil iemand proberen hen in politiek opzicht in leven te houden. Dat mag nooit gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden