Afkeurende reacties na pleidooi Tansu Çiller Turkse ex-premier tegen verbod Welzijnspartij

Het pleidooi van de Turkse ex-premier Tansu Çiller tegen een mogelijk verbod van de islamitische Welzijnspartij, heeft geleid tot heftige reacties, onder andere van het leger....

AFP; AP

AFP, AP

ANKARA

Çiller, die minister van Buitenlandse Zaken was in die regering, riep het Constitutionele Hof vorige week in een communiqué op de Welzijnspartij niet te verbieden. Het Hof studeert al enkele maanden op een procedure die partij te ontbinden.

'In een ontwikkelde democratie kan er geen sprake zijn van het verbieden van politieke partijen (...) Het verbod van (de Welzijnspartij) zou een straf betekenen voor miljoenen kiezers', aldus het communiqué dat door het partijbestuur van de Partij van het Juiste Pad werd gepubliceerd.

Het communiqué werd per fax verspreid en onder andere naar het opperbevel van de strijdkrachten gezonden. Volgens de persafdeling van het leger heeft een kolonel het communiqué aan de DYP teruggestuurd, zonder dat hij het aan zijn superieuren heeft voorgelegd. Volgens de kolonel Husnu Dag vallen dit soort kwesties buiten de competentie van het leger.

De hoogste jurist bij het Hof van Cassatie, procureur Vural Savas, die in mei de procedure tegen de Welzijnspartij begon, beschuldigde Çiller er maandag van 'druk te willen uitoefenen' op de rechterlijke macht. Savas rechtvaardigde zijn besluit destijds door de Welzijnspartij ervan te beschuldigen dat zij het seculiere karakter van de Turkse staat had ondermijnd, waardoor een klimaat van burgeroorlog werd geschapen. De partij heeft daarmee artikel 68 en 69 van de grondwet overtreden en moet dus worden ontbonden, aldus de procureur.

Minister van Defensie Ismet Sezgin riep Çiller maandag op 'het leger niet voor haar politieke doeleinden te gebruiken'. Sezgin verliet in 1996 de DYP uit protest tegen het besluit van Çiller om, in tegenstelling tot haar eerdere uitspraken, toch een coalitie met de Welzijnspartij van Erbakan te vormen.

Verwacht wordt dat het Constitutionele Hof dezer dagen een besluit over het lot van de Welzijnspartij zal nemen. Mocht het tot een ontbinding komen dan zullen Erbakan en andere leiders van de partij hun politieke immuniteit verliezen en vijf jaar lang niet aan politiek mogen doen. De VS hebben zich onlangs afkeurend uitgelaten over een verbod van de Welzijnspartij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden