Afgebroken gebit in slokdarm prins Bernhard bijna fataal

De plotselinge verslechtering van de gezondheid van prins Bernhard vorige week, was mede te wijten aan een afbrokkelend gebit. Een stukje van een brug was in de slokdarm van de prins geschoten....

Prins Bernhard werd op 11 mei opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht voor een zware darmoperatie. De ingreep verliep succesvol, maar na enkele uren deed zich een neurologische complicatie voor. Verdere mededelingen deden zijn artsen niet. Algemeen werd aangenomen dat de prins was getroffen door een beroerte.

Naar nu blijkt, betrof de neurologische complicatie een stoornis in de hersenen. In de regel herstellen patiënten redelijk goed van dergelijke complicaties. Zo ook prins Bernhard.

Vorige week donderdag echter schrikte de RVD iedereen op met de mededeling dat de gezondheid van de prins plotseling ernstig verslechterde. Kort daarvoor hadden zijn behandelende geneesheren hem van de kunstmatige beademing afgehaald. Zij constateerden toen dat een deeltje van de brugconstructie had losgelaten en onvindbaar was. Het was los geschoten doordat de prins knarst tijdens zijn slaap.

Röntgenfoto's wezen uit dat het stukje in het bovenste deel van de slokdarm zat. Het gevaar voor ernstige ademhalingsproblemen was groot, temeer daar de longen van de prins niet sterk zijn. De prins kreeg een lichte narcose (roesje) toegediend, waarna het stukje gebit kon worden verwijderd. Een betrekkelijke simpele ingreep, die echter de toch al slechte algehele conditie van de prins nog verder aantastte.

Dat was voor de RVD reden een extra communiqué uit te geven . Koningin Beatrix arriveerde kort daarna in het ziekenhuis. Zij bleef er tot diep in de nacht. Ook de prinsessen Irene en Margriet kwamen, afwisselend bijgestaan door Pieter van Vollenhoven en de kleinkinderen van de prins.

Bij de verschillende toegangswegen naar het ziekenhuis vatten journalisten post om rechtstreeks verslag te kunnen doen van een eventueel overlijden. Maar de prins knapte weer op en binnen een paar dagen werd duidelijk dat hij na de zware darmoperatie, ook de hersenstoornis en de verwijdering van het stukje gebit had weten te doorstaan.

Volgens de RVD moet de prins nog in het ziekenhuis en zelfs op de intensive care blijven. Maar inmiddels leest hij alweer de krant, kijkt hij televisie en voert hij zo nu en dan een telefoongesprek. 'Tijd en rust zijn nu nodig', zegt de RVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden