Update

Advocatuur heeft geen vertrouwen meer in DigiNotar

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft het vertrouwen opgezegd in internetbedrijf DigiNotar. Aanleiding is de kraak van overheidswebsites, waarvoor DigiNotar de betrouwbaarheid moest garanderen. Ook de orde maakte gebruik van de diensten van het internetbedrijf.

De website van DigiNotar. © ANP

De orde vraagt advocaten geen gebruik meer te maken van de certificaten die toegang geven tot beveiligde websites van de orde of de digitale rol, zo schrijft ze in een verklaring op haar website.

De advocaten worden door de problemen dagelijks belemmerd in hun werk, lichtte een woordvoerster toe. Via de digitale rol kunnen advocaten zich op de hoogte laten houden van de planning van hun zaak, maar ook processtukken uitwisselen. De orde adviseert advocaten om zaken nu vooral schriftelijk of via de fax af te handelen.

Overleg
De problemen hebben mogelijk ook gevolgen voor het project rond nummerherkenning, waarbij advocaten hun zakelijke telefoonnummers op een beveiligde website plaatsen. Op die manier hebben zij de garantie dat gesprekken met cliënten niet (per ongeluk) worden afgeluisterd. 'Dat kunnen we nu niet up-to-date houden', aldus de woordvoerster.

Uit de verklaring blijkt dat de orde in de afgelopen dagen uitvoerig overleg heeft gehad met ministerie van Binnenlandse Zaken om alle (mogelijke) problemen in kaart te brengen. Advocaten zouden onder meer problemen kunnen ondervinden met het tijdig aanleveren van stukken, doordat het digitale verkeer platligt. 'De juridische gevolgen van termijnoverschrijding zullen in individuele zaken uiteindelijk ter beoordeling aan de rechter worden gelaten.'

Het kan volgens de zegsvrouw nog wel enige tijd duren voordat de problemen zijn opgelost. De orde is op zoek naar een nieuwe leverancier, maar die moet voor iedere advocaat en ieder kantoor (samen circa 20.000) certificaten afgeven.

Reactie DigiNotar

DigiNotar zegt 'constructief als altijd' te willen meewerken met de Nederlandse regering. Op zijn website plaatste DigiNotar niet alleen het onderzoeksrapport van beveiligingsbedrijf Fox-IT (dat de zaak onder meer in opdracht van Binnenlandse Zaken onderzoekt), maar ook informatie voor gebruikers van DigiNotar-certificaten. 'We werken mee omdat we totale transparantie voorstaan', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.