Advocaten geven zaak-Paula Jones op

Wegens 'fundamentele verschillen van inzicht' hebben de advocaten van Paula Jones, die president Clinton heeft aangeklaagd wegens ongewenste seksuele intimiteiten, zich teruggetrokken....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De advocaten, Gilbert Davis en Joseph Cammarata uit Washington, die na jarenlange inspanningen geld willen zien, hadden bij Jones de indruk gewekt alsof er al een schikking in de maak was met de advocaat van president Clinton. In werkelijkheid waren er alleen nog maar verkennende gesprekken gevoerd.

Zij wilden dat Jones een zeer algemeen geformuleerde excuus-brief van Clinton en een bedrag van 700 duizend dollar zou accepteren 'als de meest haalbare deal'. Davis en Cammarata stelden aan Jones tevens voor de 700 duizend dollar te delen.

Jones, die is ondergedoken in Californië, ontdekte dat er van een feitelijk akkoord met de advocaten van Clinton nog geen sprake was en dreigde haar advocaten te ontslaan. Nog voordat zij daartoe actie kon ondernemen had het tweetal zich maandag al teruggetrokken.

Volgens Susan Carpenter McMillan, een pr-specialiste uit Los Angeles die zich de zaak van Paula Jones heeft aangetrokken, gaat het niet om geld, maar om 'eerherstel' en een ondubbelzinnige verklaring van Clinton. Paula Jones wil dat de president zijn verontschuldigingen aanbiedt omdat hij in 1991 als gouverneur van Arkansas op een hotelkamer in Little Rock geprobeerd heeft haar te verleiden.

Alleen als hij zich openlijk excuseert is zij bereid de aanklacht tegen de president in te trekken. Als er geen schikking wordt getroffen zal de president zich in mei 1998 voor een rechter moeten verantwoorden. Het Opperste Gerechtshof heeft bepaald dat de president niet onschendbaar is voor daden die hij in een vorige functie heeft begaan.

Niemand in de VS verwacht dat de president daadwerkelijk terecht zal staan. Juristen en politieke commentatoren verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zaak onderhands zal worden geschikt. Clinton ontkent niet Jones 'misschien' wel eens ontmoet te hebben, maar verwerpt de beschuldigingen aangaande seksuele intenties. De recente verwikkelingen wijzen erop dat beide partijen in ieder geval druk bezig zijn de best mogelijke overeenkomst in de wacht te slepen.

Jones heeft steeds beweert specifieke kenmerken van de presidentiële geslachtsdelen te kunnen beschrijven, maar volgens haar ex-advocaten is dat zeer de vraag. Zij hebben in ieder geval nooit van hun voormalige cliënte te horen gekregen wat die bijzondere kenmerken zijn. Over de stevigheid van Jones' beschuldigingen bestaan veel twijfels. Getuigen leggen uiteenlopende verklaringen af over de manier waarop de ontmoeting tussen Jones en Clinton tot stand is gekomen en haar gedragingen achteraf.

Volgens een voormalige collega van Jones maakte zij na de ontmoeting met Clinton in een hotel, waar een congres werd gehouden, niet de indruk net een ontstellende ervaring te hebben doorgemaakt. Dat er een ontmoeting is geweest wordt door weinigen in twijfel getrokken. Maar de vraag is waarom zij jarenlang heeft gewacht met het in de openbaarheid brengen van haar relaas. Als Jones nieuwe advocaten heeft gevonden zullen de onderhandelingen over een schikking hoogst waarschijnlijk worden voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden