Advocaat valt getuigen tegen Bouterse aan

De advocaat van de van cocaïnehandel verdachte Surinaamse ex-legerleider Bouterse heeft grote twijfels over de geloofwaardigheid van de door het Openbaar Ministerie gebruikte getuigen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Moszkowicz baseert zich op het Bouterse-dossier van het Haagse Openbaar Ministerie. Afgelopen woensdag kreeg hij de stukken in zijn bezit, nadat een poging van het OM om dat te voorkomen was mislukt. Moszkowicz zei ongeveer eenderde van de in totaal dertig ordners te hebben bestudeerd. De stukken beslaan de periode 1989-1994.

De asielzoekers proberen een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen door Bouterse te beschuldigen, suggereerde de advocaat. De ex-militairen bevinden zich onder de acht anonieme getuigen, zei Moszkowicz. Zij baseren zich in hun verklaringen op bewijs 'van horen zeggen', wat hun betrouwbaarheid er volgens de advocaat niet groter op maakt.

Alle anonieme getuigen vrezen repercussies van Bouterse en hebben de status van 'bedreigde getuige' gekregen. Moszkowicz had zich daar graag tegen verzet, maar toen de maatregel werd genomen, had Bouterse nog geen advocaat. De anonieme getuigen kan Moszkowicz via de telefoon verhoren.

Volgens Moszkowicz blijkt uit het dossier dat tijdens het onderzoek een politie-infiltrant is ingezet. Ook deze wordt in het dossier als anonieme getuige opgevoerd. De vraag is of de Surinaamse autoriteiten daar destijds toestemming voor hebben gegeven.

Moszkowicz zei verder zowel minister van Justitie Sorgdrager als oud-minister Hirsch Ballin als getuige te willen horen, omdat zij zo'n grote rol hebben gespeeld tijdens het onderzoek. Moszkowicz wil tevens voormalig CoPa-officier van justitie C. van der Voort horen.

Van der Voort werd afgelopen zomer van het onderzoek afgehaald omdat hij in de Leidse balpenmoord, tegen de wil van de rechter, delen van het dossier zou hebben vernietigd. Tijdens de parlementaire enquête over de opsporingsmethoden zei Van der Voort dat Bouterse nooit gearresteerd en uitgeleverd zou worden.

Moszkowicz vroeg zich af of het incident in de Leidse balpenmoordzaak heeft geleid tot de beslissing Van der Voort van het onderzoek af te halen, of dat daar andere motieven aan ten grondslag liggen.

Het OM in Den Haag wilde niet inhoudelijk reageren op de opmerkingen van Moszkowicz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden