Advies voor expansie busonderneming VSN botst met eis minister

De busonderneming VSN moet groter worden. Al haar busdochters, zoals NZH, Midnet Hermes, ZWN, BBA en Veonn, moeten worden opgeheven en direct onder de holding komen....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

Volgens het advies moeten enkele directeuren van de busdochterbedrijven worden opgenomen in de raad van bestuur van VSN. De ingreep heeft gevolgen voor het indirecte personeel, waarvan ongeveer eenderde zal moeten verdwijnen.

Het Amsterdamse adviesbureau was door de raad van bestuur gevraagd de busgigant door te lichten en een analyse te maken van de strategie van het bedrijf.

VSN heeft 98 procent van het streekvervoer in handen. Jorritsma vindt dat veel te veel om het bedrijf straks te kunnen laten meedoen met de openbare aanbestedingen in het stads- en streekvervoer. De minister wil dat het busvervoer in de toekomst onderhevig wordt aan concurrentie. Daarom moet de monopoliepositie van VSN worden doorbroken.

Jorritsma vindt dat 35 procent van het stads- en streekvervoer, met uitzondering van enkele grote gemeentevervoerbedrijven, voor het jaar 2003 moet zijn aanbesteed. Zolang het landelijk marktaandeel van VSN boven 50 procent uitkomt, wordt de busgigant van de aanbesteding uitgesloten.

D66, Pvda en VVD, een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, hebben de regering in een motie gevraagd ervoor te bewerkstelligen dat de dominante marktpositie van VSN wordt doorbroken. Volgens deze fracties zou dat kunnen door de dochterondernemingen van VSN te verzelfstandigen.

De Kamer vergadert volgende week in derde termijn over de marktwerking in het busvervoer. Minister Jorritsma blijft erbij dat concurrentie alleen werkt als het wettelijk wordt afgedwongen. De Kamer is het daar niet mee eens. Zij wil dat er alleen op vrijwillige basis experimenten met marktwerking komen. Jorritsma vindt dat echter een te onzekere basis. 'Een wettelijke verplichting om 35 procent van het vervoer aan te besteden in 2003 biedt daartoe meer zekerheid. Op die manier kan in alle gebieden ervaring worden opgedaan met aanbesteding en kan in 2003 een representatieve evaluatie plaatsvinden', schreef de minister gisteren aan de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden