Adresjes, adresjes
Na onze vorige aflevering waarin paddestoelenbouillonblokken optraden, die nergens in Nederland in de supermarkt te koop zijn, komen weer nieuwe geheime verkoopadresjes binnen van lezers....
Ander adres. Voor vis. Fiets of vaar naar IJmuiden. Het kan heel goed met een draagvleugelboot die tussen Velzen en Amsterdam-Centrum heen en weer scheurt. Zoek in IJmuiden de gebouwen van de visafslag. Staat men met het aangezicht naar de zee op de brede straat langs de visafslag, dan heeft men links een prachtige viswinkel van Waasdorp. Een geweldig assortiment, en op zaterdag is er een levendig sushi-atelier.
Geen haring kopen hier. Het Algemeen Dagblad veegde in de Nationale Haringtest al de vloer aan met deze haring. Wij nieuwsgierig naar het effect van zo'n keiharde publicatie. We kochten tien dagen nadat de krant met de haringtest was verschenen bij Waasdorp haring. Nee, het helpt niets. Een ellendig visje. De andere verse vis is puik. Maar dan twee stappen verder en rechts.
In het gebouw van de afslag is een viswinkel van Daalhuizen, alleen open op donderdag en zaterdag. Wie vis van dichtbij bekijken wil moet hier naar toe. Wie echt verse vis kopen wil kan hier gelukkig worden. Prachtige haringen om te bakken of te roosteren, heek, schelvis, echte kabeljauwwangen (kibbeling wordt tegenwoordig van nepwangen gemaakt) en zoveel meer wat op dit moment in IJmuiden wordt aangevoerd. En ook hier: geen zoute haring kopen.
De kans is groot dat er weer verse pietermannen zijn. Wonderschone visjes die zomers wel eens in de krant willen komen als er weer een badgast op trapte. Pietermannen graven zich een eindje in het zand. Stekels in de rugvin kunnen door de voetzool van een Duitser prikken en soms kan het wondje dan gaan ontsteken. Komkommerjournalisten (vooral in Engeland) die daar lucht van krijgen, blazen zoiets op tot een enorme bedreiging van badgasten door kolonies pietermannen.
Koop de onwaarschijnlijk goedkope pietermannen en laat ze door de visvrouw schoonmaken. Het is dan niet meer dan een vlezige staart witte vis met een gestreept huidje waarin een mooie kleur geel glinstert. Boter of olie in de pan, matig vuur, zout op de vis, omwentelend bakken. Kluiven of netjes.