Adoptierecht van homo's is 'paars' geen ruzie waard

Het recht van samenlevenden van dezelfde sekse op kinderadoptie is de fracties van D66 en PvdA geen confrontatie met het kabinet waard....

LEONI SIPKES

VANDAAG behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel van staatssecretaris Schmitz van Justitie dat een modernisering beoogt van de adoptieregeling. Tot dusverre was adoptie slechts mogelijk door gehuwde paren. In de praktijk is echter ook behoefte gebleken aan adoptie door ongehuwde paren.

Vrij algemeen leeft inmiddels het inzicht dat een boterbriefje op zichzelf geen pedagogisch doel dient, en dat ook samenwonende ouders heel goed in staat zijn om een kind op te voerden. Zelfs wil het kabinet adoptie door alleenstaanden mogelijk maken, zij het dat hier wat strengere voorwaarden gaan gelden.

Maar de liberalisering van de regelgeving stopt zodra de mogelijkheid van adoptie door homo- en lesbische paren ter sprake komt. Die gedachte is het paarse kabinet kennelijk een tikkeltje te wild.

De opstelling van D66 en de PvdA in dezen heeft iets kluchtigs. Zij voelen wel iets voor mijn amendement om adoptie door paren van gelijk geslacht mogelijk te maken, maar gaan een confrontatie met het kabinet uit de weg. D66 denkt nu het compromis gevonden te hebben door adoptie mogelijk te maken voor 'duo-moeders', lees: lesbische paren. Mannen die samen het ouderschap willen uitoefenen hebben dan nog het nakijken. De ratio van een onderscheid tussen duo-moederschap en duo-vaderschap ontgaat mij echter ten enen male.

De PvdA heeft maandag, tijdens het Kamerdebat over deze kwestie, bij monde van woordvoerster Van der Burg nog een dappere poging ondernomen om een verklaring voor dit onderscheid te vinden. Die zou dan gelegen zijn in het feit dat er nu wat duo-moeders betreft 'een maatschappelijke en concrete behoefte' aan de adoptiemogelijkheid zou bestaan. Dat lijkt mij eerlijk gezegd nogal een 'natte-vinger'-argument om daarmee een onderbouwing te leveren voor een toch principieel onderscheid tussen enerzijds samenwonende moeders en anderzijds samenwonende vaders.

De PvdA leek het spoor tijdens het debat sowieso nogal bijster te zijn. Genoemde woordvoerster liet doorschemeren het weliswaar eens te zijn met mijn voorstel zowel homo- als lesboparen voor adoptie in aanmerking te brengen, maar zij vond dat het niet op de weg van de Tweede Kamer lag dit nu te regelen.

Er is namelijk nog een commissie-Kortmann aan het werk om te adviseren over een eventuele invoering van het homohuwelijk, en die moest zich eerst maar uitspreken over adoptie door homoseksuele stellen. De Eerste Kamer zou dan later wel aandringen op een wijziging van het wetsvoorstel, vermoedde zij. Daarmee de wereld op zijn kop zettend, want de Tweede Kamer heeft nu eenmaal het recht van amendement en juist niet de Senaat, die een voorstel alleen maar kan verwerpen.

'Paars' laat hier een uitgelezen kans schieten om nu eens echt te laten zien wat haar meerwaarde is boven een kabinet met confessionelen. Terwijl eerder in deze kabinetsperiode het homohuwelijk al als ongewenst idee van de hand werd gewezen, zal nu ook de mogelijkheid van adoptie door homoseksuele vaders en moeders het waarschijnlijk niet halen. Paars is kennelijk beducht voor een roze rand.

Leoni Sipkes is lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden