Eindelijk weekendJohanna ter Steege

Actrice Johanna ter Steege verdwaalt in haar eigen stad

Het is Eindelijk Weekend. Actrice Johanna ter Steege (57) bezoekt museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en is even helemaal weg.

Eva Hoeke
 Actrice Johanna ter Steege in het Boijmans Van Beuningen. Beeld Ivo van der Bent
Actrice Johanna ter Steege in het Boijmans Van Beuningen.Beeld Ivo van der Bent

Een half jaar geleden is ze van Haarlem naar Rotterdam verhuisd – hoera voor de liefde – en dus is ze nu een nieuwe stad aan het ontdekken, aan het ­veróveren, mogen we wel zeggen. Johanna: ‘Soms stap ik op de fiets en denk ik: ik heb geen idee waar ik ben, maar ik kijk wel hoe ik er kom.’

Verdwalen in eigen stad, dat is mooi, dan kom je nog eens ergens, vooral op zondagochtend, wanneer steden stil zijn en je veel meer ziet. Zoals god hoe heet het ook alweer, daar bij die brug richting Hotel New York? Met al die draden? De Erasmusbrug, prachtig, er was ook een klein theatertje, en een lekkere Thai, o, en vorige week heeft ze ook nog bij restaurant Loos gegeten, of was het nou Roos?

Wat ze in ieder geval zeker weet, is de naam van dit museum: Boijmans Van Beuningen. Want musea zijn Johanna’s grootste hobby. ‘Of ik nou blij ben of juist iets moet verwerken, zodra ik een museum binnenloop, ben ik alles vergeten. Beeld is heel ­belangrijk voor mij, veel belangrijker dan een letter. In een boek verdwijnen lukt me niet snel, maar hier stap ik écht in een andere wereld. Heel troostend.’ Het sterkst voelde ze dat bij Man en Vrouw van ­Giacometti, dertig jaar geleden in het Guggenheim in New York. ‘Ik kwam de zaal binnen, keek naar die lange dunne beelden, en er ging echt een schok door me heen. Dat fragiele, dat voorzichtige en ­tegelijkertijd dat krachtige, zoals je het leven zelf ook kunt ervaren... Diep ontroerend. Maar goed, laten we daar niet teveel over ­filosoferen, dat lijkt altijd zo snel op gezeik. Kom, we gaan kijken.’

Naar de Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama bijvoorbeeld, een ‘environment met eindeloze spiegelingen waarin de bezoeker volledig wordt opgeslokt.’ Johanna, wanneer ze weer naar buiten komt: ‘Een soort ballenbak voor volwassenen, met al die knuffels.’ Alleen zijn die knuffels in werkelijkheid fallussen – geintje van Yayoi.

De Waarheid met Johanna ter Steege is vanaf nu t/m 3/5 te zien in theaters, www.ntk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden