Actief plussen

Jongstleden zaterdagmiddag liet de tijdgeest zich betrappen in het hart van Nederland. Wie zich van het Utrechtse spoor naar de Jaarbeurshallen begaf, werd vergast op een colonne van oudere medelanders....

ARJAN PETERS

De 50-plus beurs zat er voor hen al op. Nog twee decennia verwijderd van de doelgroep, begreep ik dat laat opstaan er tezijnertijd niet meer bij is. Als een verse zalm wurmde ik me door de tegenstroom van stevige stappers. Bij de kassa wachtte een tweede barricade. De kaartjesknipster wist zeker dat meneer abuis was en bij de EO-Familiedag hoorde, die aan de overzijde plaatsgreep.

Nee, heus, ik wilde die beurs zien. Men kan zich niet tijdig genoeg prepareren op de oude dag, die naar menig bejaarde beweert sneller aanbreekt dan je in jeugdige overmoed nog meent.

Een pandemonium zoog me binnen. Ontzet neusde ik rond in een ruimte die nog het meest weg had van een olympisch dorp. Niet alleen zal ik eertijds vroeg uit de veren moeten; iedere vorm van traagheid en inactiviteit zal met wortel en tak worden uitgeroeid. Ik zag stands met workshops over Hoe vertel je zomaar een boeiend verhaal aan je (klein)kinderen, landschappen borduren, rolstoeldansen en koorzingen.

Een zorgverzekeraar bood een fittest aan, waar ik me niet meer voor kon aanmelden. De hele dag was platgeboekt. Een concurrent zette beverige bezoekers aan het spiraalspel, met als prijs een weekendje Brugge. De afvaardiging van het CDA had een weckpot op tafel gezet, gevuld met rolletjes snoep. Raadde je het goede aantal, dan kon je een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel winnen.

Want je moet en zal de hort op, als je 50-plus bent. Zitten suffen in je leesstoel is uit den boze. Actief Plussen is de kreet. Mieter je muffe molières in de vuilnisbak, en schaf je exemplaren aan met Groene gel-zolen: het waterbed in je schoenen! De bijdetijdse bejaarde loopt op water alsof hovaardij hem onbekend is.

Internetten zullen we ook, e-mailen, mobiel bellen, joggen, kegelen, countryline dancen en tekstbuzzen. En de gratis verstrekte 50-plus Gids somt vermanend op wat de slomerik die weigerachtig blijft, te doen staat. Schrijft u mee? Draaien van het hoofd, schouders rollen, armen strekken, rug draaien, benen zwaaien, lopen op de plaats, duwen tegen de deurpost en benen opzij bewegen. Alles een keer of vijf. En geen gemekker over versleten onderdelen, want binnenkort kunnen naast heup en knie ook enkel en elleboog worden vervangen door kunstgewrichten.

Ga je na een dag actief plussen eindelijk zitten, doe dat dan in een Sta Op-fauteuil. Lazarus had er bij gezweerd. Ik verzin niks. Mijn aantekeningen zijn onheilspellend waarheidsgetrouw.

Gebroken verliet ik de Jaarbeurs. Opgejut door alle gedraaf en ondernemingsijver die me in het vooruitzicht werd gesteld, begon ik zowat te verlangen naar gel-zolen en een fiere wandelstok. Vergeleken bij de goedsmoedse lieden rondom, maakte ik een aanmerkelijk afgeleefder indruk. Hobbezak van dertig-plus, die thuis in een luie stoel zou ploffen. Nu het nog even ongestraft kan.

Arjan Peters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden