Actie tegen hoest en loopneus

Diverse bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van medicijnen tegen verkoudheid. Het meest belovende middel werkt ook tegen andere nare virussen....

'HALF Nederland ziek', zette dagblad De Telegraaf vorige week op de voorpagina boven een bericht over de lopende griepepidemie. Hoewel uit de cijfers bleek dat het werkelijke aantal grieppatiënten ergens tussen de vier promille en de anderhalf procent lag, hoeft hier toch geen sprake geweest te zijn van overdrijving. De rest kan best thuis zijn gebleven met een banale verkoudheid, een kwaal waartegen minder is uit te richten dan tegen griep.

Tegen de griep kan men zich al jaren laten vaccineren. En sinds kort is er ook een nieuw anti-griepmedicijn op de markt dat de ziekteduur met anderhalve dag verkort.

Maar tegen de verkoudheid is nog geen kruid gewassen. Er is geen vaccin, en ook nog geen pil. Dat er ruim honderd verschillende typen verkoudheidsvirus (rhinovirus) zijn, maakt dat een effectief vaccin tegen verkoudheid vrijwel een illusie is.

Toch zit er verandering in de lucht. Zeker drie bedrijven zijn bezig met geneesmiddelen tegen verkoudheid, ieder volgens een eigen strategie. Zo werkt de Duitse farmaceut Boehringer Ingelheim aan een spray en een poeder op basis van het ICAM-1 eiwit, het intercellulaire adhesie molecuul dat het verkoudheidsvirus nodig heeft om cellen in de slijmvliezen van neus en luchtwegen binnen te dringen.

Het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Agouron is bezig met een stof (codenaam AG7088) die een essentieel enzym (3C protease) blokkeert waarvan alle verkoudsheidsvirussen gebruik maken. En het eveneens Amerikaanse bedrijf ViroPharma heeft een stof in ontwikkeling die wellicht het meest belovend is: pleconaril, een middel dat niet alleen verkoudheidsvirussen aanpakt, maar ook nog een reeks andere nare virale ziekteverwekkers.

Pleconaril werkt in principe tegen alle zogenoemde picornavirussen (kleine RNA-virussen), een familie van ziekteverwekkers waar naast de 101 typen rhinovirus ook de 72 verschillende typen enterovirus worden gerekend. Enterovirussen, zoals het coxsackievirus, kunnen eveneens luchtweginfecties veroorzaken, maar ook levensgevaarlijke infecties als hersenvliesontsteking of hartspierontsteking.

De werkzaamheid van pleconaril tegen picornavirussen berust erop dat de stof zich hecht aan het kapsel van het virus. Zodoende verhindert het medicijn dat het virus zich aan een lichaamscel kan hechten en deze kan binnendringen.

Viropharma heeft het nieuwe middel getest in twee onderzoeken bij ruim twaalfhonderd patiënten met een zware verkoudheid. In een van de twee onderzoeken met ruim duizend verkouden personen gebruikte de helft pleconaril en de andere helft kreeg een placebo (onwerkzaam middel).

Bij vergelijking bleek pleconaril de verkoudheidsepisode met drie dagen te bekorten, van gemiddeld veertien naar gemiddeld elf dagen. Ook de bekende verkoudheidsverschijnselen duurden iets minder lang bij de pleconaril-gebruikers. De verstopte neus was na zeven dagen weg in plaats van acht, de loopneus na zes in plaats van acht en de keelpijn na vier in plaats van vijf dagen.

Het wachten is nu op de uitkomst van twee zogenoemde Fase III-studies met pleconaril tegen verkoudheid, waarna het nieuwe medicijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration kan worden geregistreerd. Viropharma verwacht dat zijn nieuwe verkoudheidsmedicijn tegen het eind van het jaar bij de apotheek kan liggen. Afgelopen week schoten de aandelen van het bedrijf alvast omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden