Acht Amerikaanse staten hebben anti-homowetgeving zoals in Rusland

In de VS zijn er acht staten die antihomomaatregelen hebben vergelijkbaar met die in Rusland. Leraren mogen volgens deze 'no homo promo-ban' homoseksualiteit in de klas niet in positieve zin bespreken, of er zelfs helemaal niet over praten.

Een demonstrant draagt een masker van Poetin voor een Russisch-orthodoxe kerk in Hamburg om te protesteren tegen de anti-homowetgeving in Rusland.Beeld afp

Een van de acht staten is Utah, waar in 2002 de Olympische Winterspelen werden gehouden. In Utah heeft het bestuur van de staat verboden dat het onderwijzend personeel op scholen 'homoseksualiteit bepleit'.

In een opiniestuk in The Washington Post, veroordelen twee hoogleraren van de Yale-universiteit 'de Amerikaanse hypocrisie' over de Russische antihomowetten. Behalve de acht staten zijn er ook diverse steden en county's die omstreden antihomomaatregelen hebben aangenomen.

'Voor de VS de beperking van de vrijheid van meningsuiting in Rusland veroordelen', aldus Ian Ayres en William Eskridge, 'zouden ze moeten erkennen dat onze eigen besturen vergelijkbare restricties mogelijk hebben gemaakt.'

'Een strafbaar feit'
De hoogleraren onderzochten wat in de scholen in de staten niet mogelijk is. Zo verbiedt Arizona het portretteren van homoseksualiteit als 'een positieve, alternatieve leefstijl'. Ook mag het schoolpersoneel de leerlingen niet vertellen dat er 'veilige manieren van homoseks' zijn. Alabama en Texas hebben het verplicht gesteld dat in de lessen over seksuele voorlichting wordt benadrukt dat homoseksualiteit 'geen levensstijl is die aanvaardbaar is voor het publiek'. In beide staten moeten de kinderen ook leren dat homoseksueel gedrag 'een strafbaar feit is'.

De hoogleraren wijzen erop dat het sinds 2003 ongrondwettelijk is om homoseksuele handelingen, begaan in de privésfeer en met instemming van de betrokkenen, te criminaliseren.

Ayres en Eskridge schrijven dat, net als in Rusland, ook de Amerikaanse voorstanders van de 'no homo promo ban' vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen homo's en lesbiennes. 'De onderliggende ideologie van deze richtlijnen is overal hetzelfde: Iedereen moet heteroseksueel zijn en homoseksualiteit is per definitie slecht.'

Protest tegen het homohuwelijk in Utah, op 28 januari van dit jaar.Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden