Aartsbisschop België wist van misbruik door pastoor

BRUSSEL De Belgische aartsbisschop André Léonard van Brussel heeft toen hij nog bisschop in Namen was langdurig seksueel misbruik van een minderjarige jongen door een pastoor stilgehouden....

ANP en AFP

In de krant vertelt Joël Devillet, nu een dertiger, dat hij toen hij 15 jaar oud was als misdienaar bijna wekelijks werd verkracht door een pastoor. Devillet sprak daarover met André Léonard, toen nog bisschop in Namen.

‘Hij liet het begaan. Er werd een financiële regeling uitgewerkt waardoor de pastoor een derde van mijn therapie zou betalen, ikzelf een derde en het bisdom nog eens een derde’, aldus het slachtoffer in De Morgen.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1987 en 1991. De pastoor in kwestie bleef na de melding nog vijf jaar in functie.

In 1998 maakte de inmiddels in een andere parochie actieve pastoor zich opnieuw schuldig aan seksueel misbruik van een minderjarige. ‘Ik verbind me er ook toe om me niet meer in het gezelschap te bevinden van kinderen of jonge adolescente minderjarigen zonder de aanwezigheid van andere volwassenen’, beloofde de pastoor na het voorval in een schriftelijke verklaring.

De pastoor kreeg een nieuwe baan als maatschappelijk assistent in een opvanghuis voor mentaal gehandicapten.

In 2004 verloor slachtoffer Devillet een rechtszaak tegen de pastoor wegens verjaring van de zaak. Hij begon daarop een civiele procedure om schadevergoeding te krijgen. In 2007 oordeelde een rechter dat de feiten op burgerlijk gebied niet verjaard zijn. De zaak loopt nog steeds. Devillet eist van aartsbisschop Léonard een vergoeding van 125 duizend euro.

De woordvoerder van aartsbisschop Léonard wil over de zaak niet veel kwijt: ‘Er is in deze zaak al genoeg polemiek geweest, wij wensen op de aantijgingen van de heer Devillet niet te reageren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden