Aardpeersalade

Afgelopen woensdag stond er een blij varken in de krant. Het stond met zijn snuit ongeveer tegen de neus van de boer die ook al bijna scheel keek van blijheid. Het was dan ook geen gewoon varken, maar een stervarken.

Ingrediënten

(Voor 2 personen)
400 gr. aardpeer, geschild, in plakjes
2 stronkjes witlof, in dunne reepjes
1 appel, in kleine blokjes
2 à 3 eetl. peterselie, fijngehakt
2 eetl. olijfolie
1 theel. truffelolie
2 eetl. citroensap
1 theel. mosterd
1 theel. honing
zout, peper
ca. 5 walnoten
2 eieren, gekookt
Dat betekent dat het recht heeft op 1 vierkante meter leefruimte en extra speeltjes. Albert Heijn verkoopt voortaan alleen nog maar vlees van stervarkens.

Toe maar. Een hele vierkante meter - zelfs het gemiddelde toilet is groter. En wat moet je daar spelen als varken? Een paar dagen voor dit blijde nieuws mocht ik met Lizet Kruijff (archeologe en specialiste in culinaire geschiedenis) in de tuin van Kasteel Groeneveld in Baarn spelen met drie varkens. Daar werd een forum gehouden over het contact tussen mens en dier, en Lizet en ik konden dan in de praktijk even voordoen hoe dat gaat.

De drie kasteelvarkens Alie, Rinus en Anna waren bonte Bentheimers van het kunstenaarsduo Sjef Meijman en Elles Kiers, dat een heel jaar met deze varkens projecten doet over onze omgang met (landbouw)dieren.

Als echte varkenshoedsters uit een pastorale idylle gingen wij wandelen met de drie varkens. Dat wil zeggen, met een grote emmer brokjes rammelden wij de varkens achter ons aan, maar in feite gingen Alie, Rinus en Anna volstrekt hun eigen gang.

Knorrend en wroetend scharrelden ze door het bos rond het kasteel, draafden in volle vaart langs de verbijsterde bezoekers en ontdekten de kok van het grand café bij de afvalbakken. Rinus dook in de groene container en was er haast niet meer uit te krijgen. Anna stond te krijsen dat ze ook wou en Alie belaagde de kok die nog wat verlepte broccoli had. Gelukkig had Lizet ook nog appeltjes en aardpeer uit haar eigen moestuin om de varkens weer terug te lokken.

Schil of boen de aardpeer, snijd die in plakjes en blancheer ze 3 minuten in kokend water met een paar druppels citroensap. Laat ze goed uitlekken en vermeng ze met de witlof, appel en peterselie.

Maak een dressing van olie, citroensap, honing, mosterd, scheutje truffelolie, zout en peper. Vermeng de dressing met de groenten, strooi er de stukjes walnoot overheen en leg de gehalveerde gekookte eieren (hard of halfzacht, naar eigen smaak) op de salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden